“Cakaplah kalau tak jadi”- Kes1an tuan rumah! Sepetang tunggu tak se0rang pun tetamu datang 0pen h0use, akhirnya t0ng samp4h ‘makan’ mi rebus

TUNGGU-tunggu tapi t4k kunjung tiba.

Begitulah s1tuasi yang dihadapi keluarga ini apabila majlis rumah terbuka yang dianjurkan mereka pada Ahad sepi t4npa kehadiran tetamu.

Menurut Nur Syiratul Jihan, 22, dia sed1h melihat situasi itu memandangkan keluarganya sudah menyediakan banyak juadah sempena majl1s berkenaan.

“Majlis sepatutnya bermula pukul 1 tengah hari. Tapi sampai pukul 7 malam t1ada se0rang pun datang. Jemputan merupakan keluarga bel4h ayah.

“Sempena majl1s itu, ada yang mak masak dan ada juga yang ditempah. Mak masak nasi dengan lauk kari. Selain itu, mak ada temp4h mi rebus, r0ti jala serta kuih-muih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya balik kerja pukul 6 petang, saya ingat majl1s dah selesai. Tapi saya teng0k makanan tak terusik. Saya tanya mak, majlis t4k mula ke? Mak kata tetamu t4k sampai lagi,” ujarnya.

Senang disapa Syiratul, dia yang terk1lan dengan kejadian itu turut berk0ngsi rakaman sekitar majlis tersebut ke aplikasi TikT0k.

Dalam temp0h kurang 24 jam, vide0 tersebut meraih 300,000 tont0nan dan turut dihujani pelbagai k0men net1zen.

“Dalam pukul 7, saya p0st vide0 di TikT0k. Sebab sebelum ni pernah teng0k 0rang lain alami, tak sangka kali ni kami yang kena.

syiratul5

Syiratul t1dak sangka vide0 yang dik0ngsi tul4r di TikT0k.

“Saya terkejvt vide0 tu v1ral. Dalam 10 minit dah lebih 10,000 t0nt0nan. Saya buat video sebab kes1an mereka menunggu lama.

“Mak dah bersiap, akhir sekali mak saya terbar1ng menunggu di sofa. Kalau dijemput, eloklah datang. Kalau tak b0leh datang, boleh call atau WhatsApp.

“Jadi tak adalah tuan rumah tertunggu-tunggu. Kita pun dah berusaha nak h1dangkan makanan untuk tetamu,” ujar anak sulung daripada lima beradik itu.

Menurut Syiratul yang menetap di Subang Bestari, Shah Alam, beberapa individu akh1rnya datang pada sebelah malam, namun banyak makanan t1dak disentuh sehingga ada yang perlu dibu4ng.

Saya balik kerj4 pukul 6, saya ingat majlis dah selesai. Tapi saya teng0k makanan tak terusik.

SYIRATUL

“Ada yang k1ta call last minute, mereka datang. Kami sedia makanan untuk 30 orang, tapi yang datang tak sampai 10 orang. Ada pakcik, makcik, kawan saya dan kawan adik saya datang bel4h malam.

“Kuih dan roti jala Alhamdulillah hab1s. Mi rebus memang bu4ng. Tak tahulah macam mana tahun depan. Tapi tahun-tahun sebelum ni memang kami selalu buat rumah terbuka raya,” ujarnya lagi.

Di ruangan k0men p0sting vide0 itu, beberapa net1zen turut berk0ngsi cerita berdepan pengalaman sama sebelum ini.

“Kes1annya. Sampai hat1 0rang tu buat macam tu. Saya pun pernah kena macam ni, janji nak datang tup-tup c4ncel. Nasib baik malam tu ada ipar datang.

open house1

Antara k0men net1zen di TikT0k.

“Macam kawan ayah aku. Kata beria nak datang, mak aku dah siapkan makanan banyak. Tapi h4mpeh. Yang pen4t mak aku.

“K1sah kami sekelurga kelmarin. Tengah hari 0rang cakap nak datang, terus cepat-cepat masuk dapur masak. Pukul 5 cakap c4ncel,” k0ngsi beberapa individu di TikT0k.

Mengenai dirinya, Syiratul merupakan graduan bidang Perancangan Bandar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar, Perak.

Dia bagaimanapun bekerja send1ri sebagai perancang majlis sejak enam bulan lalu, mengikut jejak l4ngkah seluruh ahli keluarganya yang terl1bat dalam pern1agaan.

Sumber : mStar

Leave a Comment