“Demi bangga dapat mata biru”- Ber4ngan kahwin mat saIih? Wanita ded4h sengs4ra bersuamikan b1awak hidup, miskin di negara sendiri, nak senang-lenang…

PERKAHWINAN campur bagai jad1 trend dalam masyarakat di Malaysia susulan pas4ngan terlibat akan berk0ngsi kisah perkenalan mahupun pengalaman rumah tangga masing-masing di media sos1al sehingga menjadi ikutan.

Namun, perk0ngsian yang dibuat se0rang wanita bernama Erica baru-baru ini mengejvtkan para net1zen.

Mana tidaknya, kisah sed1h yang dik0ngsikan itu lebih mervntun j1wa pelayar media sos1al berbanding keindahan kisah perkahwinan campur lain yang sering tul4r.

Menurut Erica, bek4s suaminya kini telah melangsungkan perkahwinan dengan wanita tempatan lain.

Malah dia mend4kwa bahawa perkahwinan tersebut dilakukan kerana lelaki itu ingin lar1 daripada kem1skinan hidup di Sweden.

Luahan yang dibuat Erica di Facebook

Lu4han yang dibuat Erica di Faceb00k.

“Mereka tinggal bersama sedangkan saya berm4ti-m4tian mencari duit bagi memb1ayai yur4n pengajian dia di k0lej, bel1kan 1nsurans dan bay4r semua keperluan,” k0ngsinya, merujuk kepada kehidupan lelaki itu sebelum dia dicerraikan.

Malah dia turut mend4kwa diminta memb4yar p4mpasan RM1,500 setiap bulan sebagai syar4t untuk dirinya dicerraikan.

Erica turut mengajukan s0alan sama ada se0rang wanita Muslim yang belum berkahw1n dibenarkan tinggal bersama dengan lelaki yang belum dikahwininya.

“Bukankah ia mel4nggar adat se0rang Musl1m? Dia juga membuat hantaran di halaman Faceb0k ini dan memburvk-burvkkan saya.

Gambar perkahwinan individu yang dikatakan perosak rumah tangga

Gambar perkahwinan individu yang did4kwa menjadi per0sak rumah tangga.

P0sting ni sebagai kesedaran kepada umum. Berhati-hati dengan siapa anda berpacaran kerana ada yang bersifat jah4t dan mempunyai m0tif seperti menyal4hgunakan visa,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu Erica juga mend4kwa bek4s suaminya itu merupakan seorang yang pem4las malah tidak bekerja sepanjang temp0h perkahwinan mereka.

Tambahnya, lelaki itu juga pernah did4kwa serta didapati bers4lah kerana melakukan pender4an termasuk memukvlnya sehingga dimasukkan ke h0spital.

Terdahulu, tangk4p layar perk0ngsian yang dibuat Erica dik0ngsikan se0rang pelayar Tw1tter Abudi Alsagoff.

“Ingatkan b1awak hidup dalam kalangan 0rang kita saja. Rupanya mamat (lelaki) Sweden pun sama,” ciapnya ringkas.

Ia kemudian diulang k1cau lebih 11,000 pelayar Tw1tter selain menerima kira-kira 15,200 tanda suka.

Memang ramai 0rang kulit putih turun Asia sebab nak keluar dari p0verty. Kita pula bangg4kan mereka demi mata biru.

NETIZEN

Walaupun rata-rata mengec4m kenyataannya yang menyifatkan lelaki di Malaysia sebagai pem4las, namun mereka tetap menzahirkan rasa s1mpati terhadap nasib Erica.

Malah ada yang b1mbang isteri baharu lelaki Sweden itu akan menerima nasib yang sama seperti Erica.

“….dalam kalangan 0rang kita je? Tingkah laku manusia merent4s bangsa dan budaya. Jangan sampai lekat dalam fikiran b4ngsa sendiri sahaja yang perangai burvk.

“Memang ramai orang kulit putih turun Asia sebab nak keluar dari p0verty. Kita pula b4nggakan mereka demi mata biru.

Antara reaksi netizen

Antara reaks1 net1zen.

“Bukan setakat b1awak hidup, banyak yang datang Malaysia van1sh macam tu. Jangan ingat mat salih bagus.

“Bi4wak hidup ni kat mana-mana ada mat. Selalu nampak 0rang kita sebab kita f0llow 0rang kita saja di meds0s (media sos1al). Cuba j0in gr0up ‘rumah tangga’ USA, UK, Sweden, ada juga keluar cerita b1awak hidup ni. Sama mana-mana, b1awak tetap b1awak.

“Tak ha1ran perempuan-perempuan muka bukit dapat lelaki mat salih. Feeling b4ngga dapat berkahwin dengan ‘orang putih’ rupanya kena sc4m,” ujar beberapa net1zen.

Selain itu, warganet turut mempers0alkan bagaimana pas4ngan terbabit boleh berkahwin berikutan warga as1ng perlu membuat pengesahan st4tus perkahwinan mereka terlebih dahulu.

“Selalunya sebelum berkahwin dengan f0reigner dia0rang (jabatan agama) akan minta single status certificate untuk kahwin, jika t1dak single tak b0leh kahwin… kalau tak s4lah I.

“Macam mana b0leh nikah kalau lelaki tu masih berst4tus suami 0rang… kata sebelum nikah kena ada pengesahan daripada kedut4an dia yang dia dah berkawin atau bujang,” aju beberapa net1zen.

Sumber : mStar

Leave a Comment