“Tr4gedi 4 tahun lalu”- Anak meIuru meny0r0k bawah meja nampak ikan siakap stim, tak lupa walau dah lama

BERGERAK ke hadapan atau m0ve 0n bagi melepaskan masa s1lam bukanlah satu perkara mudah.

Seperti kejadian mal4ng tercek1k tul4ng ikan, pastinya ia suk4r untuk dilupakan.

Kisah se0rang anak yang berlaku kira-kira empat tahun lalu dik0ngsi oleh se0rang bapa.

“Jangan anggap anak mudah lupa. Empat tahun lalu anak saya pernah tercek1k tul4ng ikan siakap stim di sebuah rest0ran. Balik dari makan, kami singgah ke unit kecem4san (h0spital).

“D0ktor ENT (telinga, hidung dan tekak) per1ksa tapi tak jumpa. Masuk mini sc0pe ke dalam tekak. Memang dia mer0nta-r0nta sebab takut,” tulis Dr Rozanizam Zakaria di Faceb00k.

Mengulas lanjut, Dr Rozanizam berkata, anaknya dibenarkan discaj dari unit kecem4san pada malam itu dan diminta datang semula ke h0spital keesokannya.

“Sepanjang malam dia tak b0leh tidur. Pagi itu isteri saya suluh semula dengan lampu, dia dapat l0cate tul4ng halus. Terus ke un1t kecem4san semula dan Alhamdulillah dapat keluarkan.

“Sejak hari itu dia memang t4kut makan ikan. Tapi masih makan kalau diasingkan tul4ngnya,” ujar pak4r ps1k1atri berusia 38 tahun itu.

tercekik tulang ikan

Kejadian anak tercek1k tul4ng ikan empat tahun lalu. -gambar hiasan

Kini selepas empat tahun berlalu, mereka kembali ke rest0ran dan kisah anaknya tercek1k tul4ng ikan dibangkitkan dalam perbualan.

“Kami hanya berbual santai fasal kisah dia tercek1k tul4ng. Kebetulan set yang kami 0rder memang ada siakap stim. Saya tak menyangka ia jadi satu pilihan yang s1lap.

“Apabila ikan tadi sampai, anak saya terus berubah wajah dan dia menyor0k di bawah meja dengan muka cem4s,” tambahnya.

Jangan sesekali memperkec1lkan pengalaman anak, sekalipun ia kec1l dan remeh bagi kita sebagai dewasa.

DR ROZANIZAM ZAKARIA

Sebagai bapa, Dr Rozanizam melihat situasi yang berlaku sebagai peringatan untuk diri sendiri, kadang-kadang terlep4s pandang tanpa sedar.

“Peringatan tentang jangan sesekali memperkec1lkan pengalaman anak, sekalipun ia kecil dan rem3h bagi kita sebagai dewasa.

“Kedua, ketahuilah anak sangat-sangat ingat apa yang berlaku dalam hidup mereka, terutama pengalaman yang bersifat tr4um4tik,” katanya.

posting dr rozanizam

Perk0ngsian Dr Rozanizam di Facebook.

Sehubungan itu Dr Rozanizam yang juga penulis buku ‘Ps1k0logi Si Kecil’ mengingatkan ibu bapa supaya berjaga-jaga dalam setiap perbuatan, pertuturan dan pended4han kepada anak-anak.

“Kita tak mahu memahat kekal dalam ingatan mereka sesuatu yang memberi p4rut pada j1wa mereka.

“Alhamdulillah dengan sedikit psych0log1cal first a1d (pert0l0ngan cem4s psik0l0gi), dapatlah juga bawa dia keluar dari zon pan1k.

“Kalau tak, entahlah. Makan bawah meja ramai-ramailah agaknya,” katanya menerusi perk0ngsian di Faceb00k.

komen tercekik tulang ikan

Antara k0men-k0men netizen.

Menerusi ruangan k0men, rata-rata netizen turut berk0ngsi pengalaman tr4um4tik masing-masing.

“Anak saya pernah munt4h-munt4h tervk lepas makan oden. Sejak daripada tu muka dia berubah kalau dengar atau bau 0den, dan tiba-tiba nak termunt4h.

“Anak saya masa darjah lima tercek1k ikan bilis yang letak dalam nasi g0reng. Sampai sekarang kalau nasi goreng ada ikan bilis dia tak nak makan.

“Saya sampai sekarang tak makan karipap mini yang 1nti ikan. Tr4uma masa darjah dua terlekat tul4ng ikan. Dua hari menahan sak1t. Akhirnya arw4h ayah k0rek pakai tangan,” demikian antara k0men netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment