“Banyak j0b dibataIkan”- Ali Puteh SaIahkan diri sendiri dan Sedia Berdamai Dengan Nor Hidayah

kEMELvT antara Ali Puteh dengan b4lu kepada Allahy4rham Abam iaitu Nor Hidayah Mohd Ali memberi kesan besar kepada kerjaya pel4wak itu apabila dia t1dak menerima banyak tawaran kerja dan ada antaranya dibat4lkan pada saat-saat akhir.

Ali, 33, yang merupakan adik kepada arw4h Abam mended4hkan dia melalui hidup suk4r dan hanya bertahan dengan wang simpanan sendiri untuk menyara perbel4njaan keluarga.

“Sejak awal k3s ini mendapat perhatian memang banyak job saya dibat4lkan. Selain itu saya t1dak menerima banyak tawaran kerja sepanjang temp0h dua tahun kebelakangan ini.

“Saya berg4ntung kepada duit simpanan sendiri untuk menyara keluarga. Saya harus berj1mat cermat kerana ada anak sedang membesar. Bagaimanapun syukur segala kelengkapan masih mencukupi,” katanya kepada mStar.

Akui tertek4n dengan situasi yang dilalui, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan terp4ksa kuat demi meneruskan kehidupan dan menjalankan tanggungjawab sebagai ketua keluarga.

Dalam masa sama, Ali t1dak mahu menuding jari kepada mana-mana p1hak dan menganggap apa yang berlaku sebagai uj1an untuk dia memperbaiki diri sendiri.

Ali anggap apa yang berlaku sebagai uj1an.

“Memang ada rasa tertek4n kerana saya ada tiga 0rang anak. Ketika arw4h ibu masih hidup saya juga menanggung k0s raw4tan perub4tan. Saya hanya katakan kepada isteri percayalah rezeki akan datang satu hari nanti.

“Saya tidak mahu sal4hkan sesiapa sebaliknya meletakkan semua kesal4han kepada diri sendiri. Mungkin ini adalah bal4san Allah terhadap d0sa-d0sa saya yang dahulu. Allah jentik saya dengan uj1an sebegini,” ujarnya.

Sementara itu kata Ali, dia bersedia untuk bersemuka dengan Hidayah bagi menyeles4ikan segala kemelvt yang mel4nda antara mereka.

Mungkin ini adalah bal4san Allah terhadap d0sa-d0sa saya yang dahulu. Allah jentik saya dengan uj1an sebegini

Bagaiamanapun Ali men0lak jika ada mana-mana pihak yang seng4ja mahu menjadikan kisah mereka berbaik sebagai satu bahan untuk t0ntonan umum.

“Ada stesen televisyen yang mahu temukan kami, tetapi bagi saya jika mahu berdamai t1dak perlulah diberitahu kepada khalayak. Biarlah saya lakukan sendiri.

“Dia juga b0leh berjumpa saya untuk selesa1kan segala mas4lah berkaitan d0kumen bagi tuntvtan faraid,” jelasnya.

Hidayah men4ng k3s sam4n fitn4h terhadap Ali.

Untuk rek0d, Abam meningg4l dunia pada 10 Februari 2020 akibat dem4m p4nas.

Pada Mei 2020, Hidayah memfa1lkan s4man f1tnah terhadap Ali berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Inst4gram miliknya yang antara lain menggambarkan dia sebagai seorang yang t1dak bertanggungjawab.

Setelah hampir dua tahun turun naik mahk4mah, pada Februari lalu mahk4mah memutvskan Hidayah menang k3s tersebut dan Ali dituntvt membay4r ganti rug1 sebanyak RM60,000.

Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan Al-Juffrey atau lebih dikenali sebagai Ali Puteh merupakan se0rang pelawak, pelakon dan pengacara yang juga ahli kumpulan Puteh bersama Mamak dan Man.

Berikut kr0n0logi kejadian sam4n-meny4man antara Ali Puteh dan kakak iparnya;

1. Allahy4rham Abam disahkan men1ngg4l dunia pada 10 Februari 2020.

2. K0ntr0versi mula tercetvs apabila Nor Hidayah memfa1lkan sam4n terhadap Ali Puteh sekeluarga dengan jumlah terkumpul mencecah RM900,000.

3. Pada Mei 2020, Nor Hidayah memfa1lkan s4man f1tnah terhadap Ali Puteh, berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Inst4gramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang t1dak bertanggungjawab.

4. Wanita terbabit memoh0n gant1 rugi am, teladan atau pun4tif dan tervk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

5. Sam4n yang dibuat Nor Hidayah itu antaranya menvduh Ali Puteh mengambil harta Abam Bocey dan harta anak yat1m.

6. Antara tudvhan lain yang difa1lkan terhadapnya dan keluarga adalah tuntvtan fara1d, tuntvtan hak penjagaan anak, tuntvtan kereta dan sebagainya.

5. Pada 27 Ogos 2020 lalu, Ali Puteh memfa1lkan sam4n terhadap Nor Hidayah dan jutawan k0smetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman.

6. Dalam sam4n itu, Ali Puteh bersama bapanya, Syed Mohd Ridzuan Syed Hassan, ibunya, Allahy4rham Sabariah Arshad dan kakak sulungnya, Sharifah Norwahidah Syed Mohd Ridzuan pada Julai 2020 memfa1lkan sam4n f1tnah terhadap Aliff Syukri dan Nor Hidayah berhubung satu temu bual yang dis1arkan secara langsung di akaun Y0uTube usahawan k0smetik itu.

7. Temu bual itu did4kwa telah menj4tuhkan m4ruah, menga1bkan dan memf1tnah Ali Puteh sekeluarga selaku pla1ntif.

Terdahulu, Nor Hidayah dan Abam Bocey melangsungkan perkahwinan di Masjid Jamek Sultan Hishamuddin, Sabak Bernam pada 8 Disember 2017.

Pas4ngan itu dikurniakan se0rang cahaya mata lelaki Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia tiga tahun.

Biodata

Pemilik nama sebenar, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan Al-Juffrey.

Menggunakan nama k0mersial, Ali Puteh.

Kelah1ran Gombak, Selangor pada 1989.

Berumur 31 tahun.

Bergiat dalam dunia hiburan sebagai pel4wak, pelak4n dan pengacara sejak tahun 2012.

Perjalanan Karier

Bakatnya dicungkil daripada rancangan realiti Raja L4wak musim keenam pada tahun 2012 yang mana ketika itu beliau mengangg0tai kumpulan Alb0b bersama abangnya, Abam.

Pada 2013, beliau bertanding dalam pr0gram Bintang Mencari Bintang bersama Mohd Daniel Lee dan menggunakan nama ‘B0wl’, menjadi pr0tege kepada pelawak seni0r, Dato Afdlin Shauki.

Pada 2015, beliau menubuhkan kumpulan Puteh bersama Mamak dan di4ngkat sebagai naib juara Pr0jek K0medi Warna.

Kejayaannya berterusan di Maharaja Lawak Mega 2016 sebagai pemenang tempat ketiga di peringkat akhir.

Penyertaan bersama Man Raja Lawak sebagai ahli baru Puteh membawa kepada kemenangan tr0fi juara Maharaja Lawak Mega 2019 sekaligus menjadi kemuncak kerjaya seninya setakat ini.

Lain-lain pencapaian bel1au termasuk menduduki tempat kelima Maharaja Lawak Mega 2017 dan tempat keempat Maharaja Lawak Mega 2018.

Kehidupan Per1badi

Merupakan anak kepada pas4ngan Syed Mohd Ridzuan Al-Juffrey (bapa) dan Rosbiah Arshad (ibu).

Abangnya, Abam Bocey turut bergiat dalam dunia hiburan sebagai seorang pel4wak.

Anak keduanya meningg4l dunia pada 26 November 2019 ketika dirinya masih berentap di Maharaja Lawak Mega 2019 m1nggu kelima.

Dug4an baharu menyusul apabila abangnya, Syed Umar Moktar atau Abam Bocey pergi menghadap Ilahi pada 10 Februari 2020 selepas mender1ta dem4m pan4s.

kredit: mstar, https://iluminasi.com/

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment