“Apa lagi kamu nak”- Anak disuruh kerja 6 hari seminggu, bapa siap s0k0ng… Tak suka piIihan kerjaya e-hailing, anggap tak ada…

SETIAP individu yang menginjak ke alam dewasa sudah past1 akan berhadapan pelbagai cab4ran kehidupan, termasuklah dalam alam pekerjaan.

Di Facebook, perk0ngsian seorang bapa, Mohd Faisal mengenai perjalanan kerjaya anaknya di Kuala Lumpur turut meraih perhatian net1zen.

“Anak muda hari ini, dapat gaj1 RM4,000 lebih sebulan pun masih memilih untuk berhent1 kerja,” ujarnya memulakan bicara.

Menurut Mohd Faisal, anak lelakinya yang berusia 22 tahun bekerja dalam bidang perkh1dmatan pel4nggan dengan sebuah syar1kat penerbangan di ibu negara.

Biarpun menerima gaj1 lebih RM3,000 sebulan, dia berkata sebilangan besar rakan-rakan anaknya tetap memilih untuk berhent1 kerja.

“Dia (anak lelaki) mula bekerja hampir setahun yang lepas. B0leh dapat gaj1 RM3,000 lebih sebulan. Ini sudah cukup bagus bagi 0rang yang berusia sepertinya dan masuk kerja hanya berbekalkan dipl0ma serta kemahiran berbahasa Inggeris.

“Suasana tempat kerja bagus. Kemudahan segalanya lengkap. L0kasi pun bagus kerana senang diakses dengan LRT. Kumpulan yang masuk kerja bersama-sama anak saya dulu 50 orang.

“Semasa sesi latihan selama dua bulan, 10 orang c4but. Apabila mula bekerja secara rasmi, setiap bulan ada yang cabut dan tinggal lagi 18 orang,” ujarnya.

Menurut Mohd Faisal, ada dalam kalangan rakan sekerja anaknya meletakkan jaw4tan kerana engg4n bekerja lebih lima hari seminggu memandangkan industri penerbangan kembali s1buk selepas negara memasuki fasa endem1k.

file7i4pj1cu3oj19fxci6qm

Menurut lelaki itu, anaknya mula bekerja dengan syar1kat berkenaan kira-kira setahun lepas. (Gambar Hiasan)

Malah, Mohd Faisal turut bertegas untuk tidak mempedul1kan anaknya sekiranya dia meletakkan jaw4tan atas alasan tersebut, sebagaimana rakan-rakan yang lain.

“Sekarang syar1kat penerbangan kembali s1buk. Kerja semakin bertambah. Syarikat mula mewaj1bkan kerja lebih masa (berbay4r). Bay4ran kerja lebih masa mereka bukannya RM5 atau RM10 satu jam. Berpuluh-puluh ringgit per jam. Boleh mencecah RM250 jika kerja lapan jam sehari.

“Mulai bulan Jun, syar1kat mewajibkan semua staf OT satu hari seminggu pada hari cuti mereka. Semalam 15 orang hantar surat berhent1. Alasan mereka syar1kat mel4nggar k0ntrak. Janji kerja lima hari seminggu, sekarang kena kerja enam hari seminggu.

“Saya beritahu anak, kamu jangan berhent1. Jangan terikut-ikut kawan. Kalau kamu berhent1 saya tidak akan pedul1kan kamu lagi dan jangan minta tol0ng apa-apa dengan saya.

“T1dak ada istilah langg4r k0ntrak dalam hal ini. Kamu diminta bekerja pada hari cuti dalam keadaan berb4yar. Dan bay4ran bukan kecil. Gaj1 kamu akan jadi RM 4,500 sebulan. Apa lagi yang kamu nak,” ujarnya panjang lebar.

Menurut Mohd Faisal, peng0rbanan dan kesus4han yang dilalui hari ini pastinya akan membuahkan hasil lebih lum4yan pada masa akan datang.

Jika ada kerja yang baik, tempat kerja yang selesa, gaj1 yang bagus, masih lagi t1dak puas hati. Apabila tidak ada kerja, ker4jaan yang dipersal4hkan.

MOHD FAISAL

Malah, dia turut meminta anaknya agar terus k0nsisten dan istiqamah menjalankan amanah dalam pekerjaan yang diceburi.

“Saya beritahu kepadanya, kerja perlu k0nsisten, ikhlas dan istiqamah. Untuk mendapat jawatan dan gaj1 yang lebih besar pada masa depan, kita perlu kerja kuat dan timba pengalaman daripada sekarang.

“Apatah lagi kamu masih muda dan bujang. Jangan harap pangkat besar atau gaj1 tinggi akan datang berg0lek. Kalau tidak dipec4h ruyung mana hendak dapat sagunya,” ujarnya.

Tanpa disangka-sangka, Mohd Faisal berkata anaknya menerima durian runtvh apabila kesetiaan di syar1kat itu terb4las dengan surat kenaikan gaj1, baru-baru ini.

“Alhamdulillah dia beritahu saya tidak mahu berhent1 dan tidak akan mengikut jejak rakan-rakan sekerjanya. Alhamdulillah juga, malam tadi dia dapat emel daripada syar1kat memaklumkan tentang kenaikan gaj1nya.

file7hnuy4dszy010w13tcti

Mohd Faisal menasihati anaknya agar terus istiqamah bekerja dan ti1ak mengikuti jejak rakan-rakan. (Gambar Hiasan)

“Ke mana hala tuju anak-anak muda kita hari ini? Jika ada kerja yang baik, tempat kerja yang selesa, gaj1 yang bagus, masih lagi t1dak puas hati. Apabila tidak ada kerja, ker4jaan yang dipersal4hkan.

Di penghujung bicara, Mohd Faisal turut menyuarakan pendapat bahawa dia kurang bersetuju dengan 0psyen pekerjaan seperti penghantar makanan dan pemandu e-hailing.

“Sebab itu saya t1dak berapa bersetuju dengan kehadiran kerja seperti Grab, Foodpanda dan penju4l-penju4l di lampu 1syarat sekarang ini. Kerana ini akan melahirkan masyarakat yang t1dak mahu maju ke depan dan budaya mal4s belajar,” ujarnya.

Sehingga kini, p0sting Mohd Faisal meraih lebih 1,600 tanda suka dan turut dihujani hampir 600 k0men netizen.

Selain bersetuju dengan pandangan yang diutarakan, ada sebilangan net1zen turut menyuarakan rasa kurang senang dengan kenyataannya terhadap pekerja e-hailing.

'kerja2

Sebahagian k0men netizen di Faceb00k.

“Saya sependapat dengan tuan. Saya pernah k0men pekerjaan jadi rider ni g0l0ngan pekerja-pekerja yang ‘dib4ngsatkan’ 0leh kap1talis. Tapi saya dikec4m. Saya setuju tentang pen1aga tepi jalan ni juga peni1ga tak ada masa depan. Tapi apakan daya suk4r untuk mereka memahami apa yang kita maksudkan.

“Saya setuju tuan. Kita kerja cari duit selagi b0leh muda-muda ni. Kawan saya ada Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) je, tapi sebab rajin dan berded1kasi, tak tukar kerja almost 19 tahun, sekarang gaj1 dia belas-belas ribu, dah target berhent1 kerja sebelum 50 tahun, dengan s1mpanan beratus-ratus ribu.

“Ingat Grab tu kerja g0yang kaki ke. Panas per1t kena cahaya matahari baru dapat duit encik. Kalau mereka ada dipl0ma dan pandai berbahasa Inggeris mereka pun nak kerja dalam airc0nd. Tapi tiap 9rg I.Q tak sama.

“Yang berhent1 mungkin dah dapat better 0ffer dan tak diugvt oleh bapa mereka,” ujar beberapa net1zen yang tampil dengan pendapat berbeza-beza.

Sumber : mStar

Leave a Comment