“Syukur saya terIupa 0ff ph0ne”- Anak bvntu ibu meninggaI dunia 3 pagi di h0tel PD, Rezeki arw4h, Uncle Kentang hantar b4ntuan

BERKECIMPUNG dalam lapangan kebaj1kan khususnya perkh1dmatan penghantaran serta pengurusan jen4zah, sudah tentu banyak k1sah serta pengalaman yang ditempuhi 0leh aktivis terken4l, Kuan Chee Heng atau lebih dikenali dengan nama Uncle Kentang.

Bagaimanapun, k1sah yang berlaku baru-baru ini benar-benar membuatkan Uncle Kentang suk4r percaya sama ada ia adalah kebetulan ataupun aturan yang sudah ditetapkan Tuhan.

“Saya selalu 0ff phone sebelum tidur. Semalam saya terlupa 0ff phone. Jam 3.19 pagi satu call masuk. Pemuda Melayu bernama Akis m0h0n b4ntuan.

“Ibunya baru meningg4l dun1a di sebuah h0tel terkemuka di P0rt Dickson. Ibunya baru sampai dari Kedah untuk bercut1 bersama suami dan anak.

“Punca kem4tian adalah sak1t uzvr. Dia tak ada c0ntact team urus jen4zah di P0rt Dickson dan cari di G0ogle… terus ternampak n0mbor telef0n saya,” ceritanya menerusi satu hantaran di Faceb00k.

Menurut aktivis kebaj1kan itu, dia lantas terus menghubungi team yang bertugas untuk memb4ntu menguruskan penghantaran jen4zah ibu kepada lelaki yang meminta b4ntuannya.

uncle baru 1

Team Uncle Kentang segera ke h0tel untuk menguruskan jen4zah.

“Saya lantas call Abang Cik Sentuhan Kas1h. Semua mudah dan dia terus pergi b4ntu uruskan jen4zah ibu lelaki tadi,” k0ngsinya.

Tambah Uncle Kentang, dia bersyukur kerana pada waktu tersebut, dia t1dak melakukan rutin biasa iaitu mem4tikan telef0n bimbit sebelum tidur.

“Mengapa saya terlupa 0ff ph0ne walhal saya selalu 0ff ph0ne masa tidur. Kebetulan atau percaturan? Terlupa 0ff ph0ne… dapat mudahkan jen4zah ibu yang meningg4l di P0rt Dickson.

“Saya percaya ibunya se0rang yang spec1al apabila Tuhan nak mudahkan urusan jen4zahnya. Syukur saya terlupa 0ff ph0ne,” k0ngsinya sambil menambah, urusan penghantaran jen4zah ke Al0r Setar, Kedah dilakukan pada pagi hari yang sama selepas dikaf4nkan.

uncle baru 2

Pengurusan jen4zah disempurnakan 0leh team Uncle Kentang.

Selain k1sah tersebut, Uncle Kentang turut berk0ngsi k1sah lain yang hampir serupa sepanjang penglibatannya dalam lapangan kebajikan.

“Teringat semasa saya sendiri memandu ke IJ N memb4ntu satu jen4zah lelaki. Saya sendiri rasa ha1ran dari Puch0ng ke IJ N, di Jalan Tun Razak berhadapan dengan B4nk RHB dan T4bung Haj1 biasanya sangat ses4k.

“Tetapi hari itu Tuhan telah buka jalan raya seluasnya. Saya sel4mat sampai di bilik m4y4t IJ N dalam masa 18 minit. Tiba di perkarangan bilik m4y4t, saya dapat jumpa dengan 1steri arw4h. Baru saya tahu arw4h adalah guru ag4ma,” ceritanya.

Saya percaya ibunya se0rang yang spec1al apabila Tuhan nak mudahkan urusan jen4zahnya. Syukur saya terlupa 0ff ph0ne.

UNCLE KENTANG

Hal yang sama berlaku ketika dia terlibat sama menguruskan penghantaran m4y4t seorang wanita w4rga emas berb4ngsa C1na, beberapa tahun lalu.

“Saya buat perm0h0nan ke balai p0lis untuk m0h0n esc0rt berbay4r kerana khuat1r kesel4matan pengguna jalan raya. Ketika kami lalu Jalan Puchong ke Sunway menuju ke Kampung Tunku tempat b4k4r m4y4t, jalan terbuka luas. Escort tak perlu bunyikan siren.

uncle kentang 3

Uncle Kentang memb4ntu menyediakan perkh1dmatan pengurusan jen4zah tanpa memilih b4ngsa.

“Kupas balik s1apa aunty ini. Mend1ang se0rang vegetar1an, hab1skan separuh r1wayat b4ntu orang sus4h. Anaknya agak senang, selalu bagi dia du1t dan dia beri pula kepada 0rang sus4h.

“Inilah antara epis0d yang saya suk4r lupakan kerana Tuhan memudahkan segala urusan kami mengurus jen4zah. Pel1k tapi benar,” tulisnya.

Sehingga kini perk0ngsiannya meraih sehingga 110 shares di Faceb00k.

Sumber : mStar

Leave a Comment