“Fesyen baju tay4ng pusat”- Gaya atau geIi? Jejaka ini yakin pakai ‘cr0p t0p’, kaIau gaya Iembut baru jadi wanita

NAK berfesyen kena berani.

Begitulah yang menjadi pegangan jejaka ini apabila dia tamp1l dengan gaya tersendiri, dalam memenuhi minatnya terhadap dun1a fesyen.

Terbaharu, tul4r vide0 memaparkan Ahmad Hasanussaufi Ramli, 27, menggayakan fesyen cr0p top yang mungkin masih as1ng dalam kalangan kaum Adam di negara kita.

Senang disapa Saufi, dia berkata idea fesyen cr0p top yang mended4hkan bahagian pusat itu diilhamkan daripada epis0d terbaharu siri drama p0pular Str4nger Things.

“Saya dapat inspirasi untuk menggayakan fesyen cr0p top selepas teng0k Str4nger Thing. Ada seorang pelak0n tu, dia macam esktra je, tapi dia nampak men0njol apabila pakai crop top.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kebetulan baru-baru ini saya berjalan dan nampak ada cr0p top di butik H&M, harganya pun berpatutan. Saya fikir mungkin b0leh gayakan dengan baju turtle neck dan sebagainya.

“Saya rasa kalau pembawakan kita macam lelaki, pakai cr0p top pun masih nampak macam lelaki. Pembawakan diri itu penting. Kalau gaya kita macam lembut-lembvt, mungkin pemakai autom4tik akan nampak mcam perempuan.

“Selepas k0ngsi vide0 tu di TikT0k, saya nampak banyak k0men ke arah p0sitif. Ada juga yang cakap, kalau badan besar tak cantik pakai cr0p top.

saufi3

Saufi berkata, dia sebelum ini pernah menjadi m4ngsa fesyen.

“Kemudian ada juga yang cakap, kalau pakai cr0p top pergi ke kedai Mamak, itu memang sengaja meminta sebakul mak1an. Pada saya, fesyen cr0p top perlu disesuaikan ikut situasi dan acara,” ujarnya.

Bercerita lanjut mengenai minatnya, juruvide0 dan jurugambar itu turut aktif menghasilkan vide0 berkaitan fesyen menerusi Instagram dan TikT0k.

Kata Saufi, bukan sekadar panduan yang ditawarkan, malah dia mahu memberi insp1rasi kepada 0rang di luar sana dalam mencari ident1ti sendiri untuk berfesyen.

Fesyen ini perlu ada ident1ti. Jangan ikut 0rang, sebaliknya id0lakan diri sendiri.

SAUFI

“Saya minat fesyen selepas bekerja dalam b1dang retail selama lima tahun bermula 2017. Saya bekerja di Un1qlo dan H&M. Ketika bekerja, saya banyak belajar mengenai penggayaan, m1x and match dan sebagainya.

“Pada saya, fesyen ini perlu ada ident1ti. Jangan ikut 0rang, sebaliknya id0lakan diri sendiri. Kita hanya boleh ambil gaya 0rang lain sebagai rujukan saja, selebihnya kita try and err0r sendiri.

“Saya juga nak ajar 0rang untuk berfesyen. Saya dah buat c0ntent fesyen sejak 2016 lagi, tapi kadang-kala saya terlalu sibuk dengan kerja, tak ada masa nak f0kus untuk diri sendiri.

“InsyaAllah lepas ni saya akan lebih k0nsisten untuk menghasilkan vide0 panduan fesyen di TikT0k. Paling utama saya nak ajar orang ramai untuk yakin dan sayangi diri mereka,” ujarnya yang menetap di Shah Alam, Selangor.

saufi2

Vide0 penggayaan fesyen cr0p top yang dik0ngsi di TikT0k.

Menurut Saufi, dia juga pernah digel4r m4ngsa fesyen, namun perlahan-lahan mencari identiti sendiri sehingga yakin dengan setiap busana yang diletak pada tubuhnya hari ini.

Dalam temubual sama, Saufi turut menitipkan pesan kepada 0rang di luar sana agar bijak berbelanja dalam berfesyen kerana barangan yang murah juga b0leh kelihatan indah jika kena gayanya.

“Apabila berfesyen, kita kena kenal diri kita sendiri. Dulu saya pernah jadi m4ngsa fesyen. Tapi saya cuba ubah dan perbaiki selepas menerima krit1kan. Saya melalui fasa itu untuk mendapatkan ident1ti sekarang.

saufi4

Paling utama kata Saufi, setiap individu perlu ada 1dentiti sendiri dalam berfesyen.

“Antara yang saya paling 1ngat, ada 0rang bagi nasihat. Dia kata kalau kau pakai Gucci ke, Prada ke, kalau kau terlalu ikut mannequ1n, kau tak akan jadi diri sendiri, sebaliknya kau akan jadi patung tanpa ident1ti.

“Jadi kita kena cari ident1ti sendiri dalam berfesyen. Tak sal4h untuk tampilkan kelainan. Yang sal4h kalau kita sama dengan 0rang. Yang penting, kena ukur baju di badan sendiri.

“Selain pakaian baharu, saya juga kaki bvndle. Ada benda kat bvndle tak dapat dibel1 di kedai biasa sebab ia fesyen yang dah lepas, apa sal4hnya kita guna semula,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment