“Adakah ini negara dunia ketiga”- ‘Minah SaIih’ buktikan tanggapan rakan Amerika mereka saIah

RAKAMAN berdurasi 15 saat memaparkan se0rang warga as1ng sedang berjalan memasuki pusat bel1-belah Pavilion, Kuala Lumpur tular di media sos1al.

Apa yang mencur1 tumpuan, wanita itu berkata kenalannya di Amerika Syarikat (AS) meny4ngka dia sedang berada di sebuah negara dun1a ketiga.

“Untuk semua kawan saya di Amer1ka yang fikir saya berada di sebuah negara dunia ketiga, adakah ini kelihatan seperti negara dunia ketiga?

“Kita t4k ada benda macam ni di tempat kita. Saya sukakannya,” ujar wanita kulit putih itu sambil menunjukkan suasana dalam pusat bel1-belah p0pular berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Rakaman yang dimuat naik semula ke laman Tw1tter menerusi akaun @Mulut_Cabai itu meraih lebih 66,500 tont0nan.

Di ruangan k0men, rata-rata netizen turut bertel4gah dan berk0ngsi pendapat masing-masing berkenaan 1su itu.

Malah, ramai rakyat Malaysia turut berk0ngsi pengalaman mereka berdepan perseps1 sama dengan 0rang luar.

Pusat beli-belah Pavilion yang sering menjadi tumpuan ramai.

Pusat bel1-bel4h Pavilion yang sering menjadi tumpuan ramai.

“Lagi banyak kamu mengembara, lagi banyak kamu terkejvt dengan apa yang mereka fikir tentang Malaysia. Saya ingat saya pergi Shangahai dan Beijing 10 tahun lalu, sesetengah mereka fikir Malaysia penuh hutan, t1ada bandar.

“Tak mengejvtkan. Saya pernah berjumpa warga Amerika yang t1dak tahu apa-apa mengenai dunia luar, mereka sangka orang As1a masih hidup dengan cara purba.

Untuk semua kawan saya di Amer1ka yang fikir saya berada di sebuah negara dunia ketiga, adakah ini kelihatan seperti negara dun1a ketiga?

MINAH SALIH

“Tak mengejvtkan pun. Beberapa tahun lepas, sebilangan mereka sangka rakyat Malaysia tinggal atas pok0k,” tulis beberapa individu.

Selain itu, beberapa individu juga berk0ngsi cerita mengenai pusat bel1-belah di Amerika yang digambarkan biasa-biasa sahaja berbanding Malaysia.

Antara komen netizen di Twitter.

Antara k0men netizen di Tw1tter.

“New Y0rk pun tak macam ni 0key. Kawan aku cakap Bukit Bintang jauh lebih baik berbanding New Y0rk.

“Amerika tak ada mall besar-besar macam kat Malaysia ya. Malah mall terbesar di dunia ada kat Malaysia. Amerika tu sendv je,” tulis se0rang lagi pelayar Tw1tter.

Sumber : mStar

Leave a Comment