“Muda Dulu Pun pernah cantik, lawa”, Ellie Suriaty beri nasihat penting Buat Pengamal Seni Masa Kini

“Kalau cakap cantik ke t1dak, saya dulu pun pernah cantik masa muda muda, lawa..”

Menganggap s0al cantik itu adalah subjekt1f, aktres, Ellie Suriaty, 53, bagaimanapun percaya, bakat sepatutnya menjadi keutamaan buat semua pengam4l industr1 kreatif.

Namun, satu tentang bakat, ia t1dak ada pada semua 0rang dan kewujudannya umpama satu anugerah istimewa pada diri sese0rang itu.

“Bakat adalah anugerah Allah SWT. Ia sangat khusus pada 0rang tertentu. Jadi saya tak melihat pada rupa paras kerana ia subjekt1f. Kalau cakap cantik ke t1dak, saya dulu pun pernah cantik masa muda muda, lawa!

“Dalam hal ini, bukan s0al cantik, tapi saya l1hat ada kelem4han di bahagian penghasilan skr1p. Ia wajar dipelbagaikan untuk ber1 ruang pekerjaan dalam industr1 seni, buat mereka yang berbakat,” katanya.

Tambah Ellie, dia t1dak menghent4m seseorang artis atau pelak0n itu yang gemar ingin tampil cantik dan tampan kerana itu s0al bagaimana mereka menjaga keterampilan dan kes1hatan diri.

“Kalau dia jaga bab itu, ia sesuatu yang p0sitif bagi saya. Tapi, kena ingat. Bila anda berjalan masuk ke dalam sebuah majlis hiburan, meski ramai 0rang cantik dan berpenampilan cantik, anda akan nampak yang 0utstanding adalah mereka yang kita tahu kualiti dan dis1plin kerjanya.

“Ini bukan 0utstanding dari segi kontr0versi ya. Tapi bakat dan kerjayanya yang begitu menyerlah walaupun ketika itu, busana yang dipakainya s4ngat sederhana.

“Satu yang saya ingin pesan pada semua, 0rang yang berbakat mestilah menjadi 0rang yang tidak mal4s. Semuanya kena bergerak seiring,”katanya.

K0ngsi Ellie, bagaimanapun, amat mustah1l untuk menemui 10 atau 100 orang yang berbakat besar dalam satu masa sama.

“Sekarang banyak artis dan bak4t baru yang ada macam cendawan tumbvh. Tapi, bakat 0oleh diasah sebenarnya. Mana b0leh dapat sekali gus serentak. Tak kisahlah sama ada pelak0n, penyanyi, pengarah, penulis, pelukis sekali pun.

“Pihak TV pun kena main peranan. Kalau pengikut ramai di media sos1al, tidak bermaksud sese0rang itu benar-benar berbakat.

“Pula itu jika hanya berpaks1kan pada rupa paras semata. Tak b0lehlah c0p dah boleh berlak0n jadi hero atau her0in,” katanya.

Berp1sah dengan suami

Pada bulan Mei yang lalu , Ellie Suriati mengumumkan sudah berp1sah dengan suaminya.Tiada lagi keserasian menjadi punca kepada pencerra1an pasangan pelak0n, Ellie Suriaty Omar  dan Azri Iskandar meski sudah 19 tahun mereka mendirikan rumah tangga bersama.

Menurut Ellie yang pernah memenangi anugerah Pen4arah Harapan di Festival 1ilem Malaysia Ke-26 menerusi filem Pen4nggal, dia telah memfa1lkan permoh0nan cerraai ke atas suaminya, Azri sebelum Ramadan yang lalu.

“Ini adalah suatu keputusan yang suk4r untuk saya buat. Tetapi, saya sudah memikirkannya masak-masak dan akhirnya, ia perlu dilakukan. Saya juga ingin menguc4pkan terima kasih kepada Azri untuk segala saat-saat indah, kenangan manis serta pengalaman hidup yang kami lalui bersama seb4gai suami isteri.

“Dia juga se0rang bapa yang baik dan cukup menyayangi anak-anaknya. Tapi, rasanya sudah tertulis sampai di sini sahaja jod0h kami. Saya berharap ramai yang akan mend0akan yang terbaik untuk kami,” katanya.

Ellie masih lagi menjalani penggambaran f1lem Telaga Suriram arahan 0sman Ali selepas terlibat sebagai k0nsultan untuk pementasan Putri Santub0ng: The Warri0r Princess oleh Perkampungan Budaya Sar4wak di Kuching, Sarawak pada tahun lalu.

Hasil perkahwinan selama ini, mereka telah dikurniakan dua cahaya mata, Azrell Omar Azri Iskandar, 18 dan Nur Azreen, 13 serta dua lagi yang telah menlnggaI dun1a sebelum sempat dilah1rkan.

Sumber : Utusan & Instagram

Kredit: Dunia Cerita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih

J0m Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas k0men-k0men yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini.

Pihak kami juga t1dak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda b0leh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dik0ngsikan seperti berikut:

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment