Akhirnya mimpi besar Amy search sejak 40 tahun lalu diluahkan dengan cukup indah

Kuala Lumpur: “Gua mahu jad1 ‘star’!”. Kata-kata v0kalis kumpulan Search, Amy beberapa puluh tahun lalu kini menjadi kenyataan apabila nama kumpulan R0ck legenda itu kekal relevan hingga hari ini.

Mempersembahkan lebih 20 lagu p0pular mereka di K0nsert Search Endem1k 2022 yang berlangsung di Zepp KL malam semalam, Amy berk0ngsi mengenai impiannya lebih 40 tahun lalu yang kini menjadi kenyataan.

“Kita punya m1mpi yang besar. Apabila ditanya 0leh sahabat dan kenalan saya di Johor mengenai impian saya, saya beritahu mereka, saya n4k jadi ‘star’.

“Kami (angg0ta kumpulan Search) dah lama kenal sejak 1978 dan selalu ‘jamm1ng’ sama-sama. Hari ini, inilah akar Search,” katanya.

Semalam, berlangsungnya malam kedua yang juga malam terakhir k0nsert dengan pelbagai em0si dan perasaan.

Ribuan pen0nton yang hadir kelihatan begitu teruja dengan ‘energy’ yang disalurkan dari pentas di samping sistem buny1, susunan muzik, pencahayaan bahkan k0nsep k0nsert yang begitu santai dan berjalan dengan sangat lancar.

Persembahan Search dengan lantunan v0kal mantap Amy t1dak pernah mengecew4kan dan setiap pen0nton yang hadir kelihatan terhibur serta bersama-sama menyanyikan lagu yang didendangkan.

AMY menjayakan k0nsert Search di Zepp KL

Dalam usia penghujung 50-an dan ada yang sudah menjengah angka 60-an, mereka masih mampu memberikan persembahan bertenaga menerusi lagu-lagu h1t antaranya Peles1t Kota, Nigina, Isabella, Fantasia Bulan Madu termasuklah dua s1ngle baharu, Endem1k I dan Endem1k II.

Yang pasti, k0nsert ini akan menjadi penanda aras buat artis-artis lain bukan sahaja dari sudut sambutan pen0nton, tetapi juga dari sudut persembahan.

“Bapa Cr0wd Surfing, Anak Sambut”-Nabila Huda

Perk0ngsian m0men indah oleh Nabila Huda yang turut sama dapat menyaks1kan persembahan Amy

SEMASA SELEBR1TI : AMY DIB3NCI DI PENHUJUNG KARIER…???

Selepas k0nsert Endam1k, legenda r0ck Amy Search menjadi perbualan h4ngat di kalangan netizen. Ramai yang mempert1kaikan ketelusan beliau mengenai kerinduan yang beliau zah1rkan terhadap arw4h Yazid, yang merupakan sal4h se0rang ahli band legend itu.

Malah… Kebanyakan netizen melahirkan rasa t1dak senang terhadap beliau. Rata – rata mel0ntarkan k0men negat1f, yang menzahirkan keb3ncian terhadap Amy. Nampaknya, Amy telah dibenc1 oleh kebanyakan peminat ketika di hujung kariernya….?

kredit: BraderFilem

Amy Search seb4k terkenangkan Yazit

V0kalis kumpulan R0ck legenda tanah air, Amy Search menitiskan a1r mata saat membuat persembahan di K0nsert Search Endem1k 2022 yang berlangsung di Zepp KL, malam semalam.

Titisan air m4ta dan rasa seb4k dalam dadanya itu adalah atas rasa kerinduan terhadap sahabatnya, yang juga pemain dram kumpulan itu, Allahy4rham Yazit Ahmad.

“Malam ini, saya sangat sed1h. Sungguh sed1h sebenarnya. Tidak ada se0rang lagi sahabat yang kami sayang iaitu arw4h Yazit. Pastinya, anda di sini pun begitu rindukan ‘ketukan’ dia,” katanya.

Di pentas itu, Amy berk0ngsi sedikit k1sah kenangannya bersama Yazit yang baginya setaraf dengan pemain dram Led Zeppelin, John Bonham.

“Dari dulu, kami sangat akrab dengan arw4h Yazit. Dia adalah orang yang sangat berd1siplin s0al kerja. Dia p4ntang kalau lambat, sentiasa menepati masa. Dia se0rang yang ser1us, tapi juga kelakar dan dia sangat suka dengan gurauan saya.

“Dia suka masakan saya, asam pedas daging dan juga sambal sardin,” kata Amy.

Amy juga turut berk0ngsi pesanan Yazit kepadanya, meminta supaya dia menjaga has1l karya seninya untuk manfaat keluarganya sekiranya dia sudah t1dak ada.

“Dia pernah berpesan kepada saya, ‘Amy, lu 1ngat, suatu hari kalau gua dah t4k ada, gua amanahkan lu teng0kkan hasil kerja seni gua untuk anak b1ni gua yang gua tinggalkan’.

“Pada masa itu, saya rasa macam, kenapa n4k kena cakap begitu?

“Ada satu ketika, sewaktu dia tengah sak1t, saya pernah cakap dekat kawan-kawan, kalau apa-apa jadi kepada Yazit, kita kena jaga keluarga dia dan semua hasil kerja seni dia,” katanya.

Selepas perk0ngsian itu, Search meneruskan k0nsert dengan mempersembahkan lagu khas buat Yazit, berjudul Hell0 Kawan.

Yazit dis4hkan meningg4l dun1a pada 26 September 2019 di Hospital Kuala Lumpur akibat keceder4an 0tak yang berpunca daripada kekurangan 0ksigen dalam badan.

Kenangan di awal penubuhan kumpulan Search

Apa kata anda? K0ngsikan bersama kami

kredit: hmetro, ig Nabila Huda

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment