“Tak percaya kereta hiIang”- wanita k0ngsi rasa sedih tak sangka jadi pada diri sendiri

KENDERAAN yang dipark1r di tepi jalan sememangnya berisik0 tinggi menjadi sasaran pencur1.

Selain t1dak berada di dalam kawasan yang dip4ntau 0leh pengawal kesel4matan, liputan kamera pengawasan (surve1llance camera) atau kamera litar tertutup (CC TV) yang kurang jelas juga menjadi penyumbang kepada berlakunya k3s kecur1an.

Se0rang wanita turut menjadi m4ngsa apabila kereta Per0dua Axia miliknya yang diparkir di tepi jalan berhampiran kond0minium keluarganya di Taman Shamelin Perkasa, ‘gha1b’ dipercayai dicur1.

Berk0ngsi cerita dengan dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Iffa itu berkata, dia terp4ksa meletakkan keretanya di lu4r memandangkan l0t parkir unit kediaman keluarganya sudah penuh.

“Hari Khamis (2 Jun), saya balik dan park1r macam biasa dekat area parkir luar k0ndominium. Hari berikutnya, saya t4k guna kereta dan ia masih selam4t di tempat parkir. Ibu bapa saya yang pulang dari kerja pun sahkan ia masih di situ.

“Pada Sabtu (4 Jun), ahli keluarga semua bal1k kampung awal pagi. Sekitar pukul 11 pagi, saya turun untuk pergi bekerja… saya mengajar muzik part-time dekat Damansara.

“Saya pun pergi berjalan ke tempat parkir. Teng0k-teng0k kereta tak ada dekat tempat yang sepatutnya,” cerita wanita berusia 24 tahun ini.

AXIA 3

Lap0ran p0lis yang dibuat Iffa sejurus selepas menyedari keh1langan keretanya.

Iffa berkata pada mulanya dia menyangka terlupa kedudukan l0kasi parkir, justeru dia mengambil pendekatan untuk mencari keretanya di sepanjang tepi jalan berhampiran k0nd0minium, namun mal4ngnya g4g4l menemui kenderaan tersebut.

“Saya call ibu bapa dan bertanya kalau-kalau mereka ada guna kereta saya dan parkir semula di tempat lain. Ketika itu memang dah cu4k.

“Mereka cakap tak ada guna dan suruh r0und keliling k0nd0minium. Saya r0und dua tiga kali juga luar dan dalam k0nd0minium dan sah tak ada.

“J4ntung memang macam nak terkeluar sebab pan1k. Saya duduk kejap dekat perhentian teksi untuk bertenang. Lepas itu baru saya inf0rm keluarga dan rakan-rakan rapat. Macam t4k percaya pun ada yang kereta tu betul-betul h1lang,” katanya yang juga penuntut di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Selangor.

Sed1h sangat sebab dengan kereta itu saya dah had4p macam-macam. Mungkin ada s1lap saya juga sebab tak peka.

IFFA

MANGSA

Iffa berkata dia t1dak melengahkan masa dan terus ke balai p0lis untuk membuat lap0ran ditemani rakannya.

Sempat menggunakan kereta tersebut selama kira-kira lima tahun, Iffa meng4kui dia berasa amat sed1h memandangkan ia adalah kereta pertamanya.

“Sed1h sangat sebab dengan kereta itu saya dah hadap macam-macam. Mungkin ada s1lap saya juga sebab tak peka… ya lah, saya membesar di kawasan tersebut, jadi rasa macam ‘secvre’. Tahu-tahu kena dekat diri sendiri,” ujarnya lagi.

Buat masa ini Iffa berkata dia menggunakan kenderaan awam atau perkh1dmatan e-hailing sekiranya perlu keluar bekerja atau urusan pengajiannya.

Wanita ini menambah, k3s tersebut sedang dis1asat 0leh pihak p0lis namun dia turut mengambil inisiatif membuat hebahan di media sos1al sebagai sal4h satu ikhtiar untuk menemukan keretanya semula.

AXIA 2

Net1zen mend0akan agar kereta milik Iffa dapat ditemui semula.

“Selepas buat heb4han dekat media sos1al, tak ada lagi yang tampil memberitahu mereka ‘witness’ apa-apa.

“Saya berterima kasih sangat-sangat dekat semua 0rang yang prihatin. Saya faham k3s kereta h1lang ni agak sus4h nak jumpa balik, tapi kita cuba… mana tahu rezeki ada 0rang terjumpa atau ternampak.

“Kalau ada yang park kereta dekat kawasan yang secur1ty tak jaga, especially area Shamel1n, kunc1 la stereng atau brek walau depan rumah sekalipun.

“Kalau sesiapa pakai Apple pr0duct, gunalah a1rtag tu dekat kereta. Saya sangat berharap agar t1ada lagi yang kena experience macam ni,” katanya lagi.

Sehingga kini perk0ngsian Iffa di laman Tw1tter meraih lebih 14,000 ulang kicau.

Sumber : mStar

Leave a Comment