Tiga sahabat teruja juaI air laku keras namun akui kesaIahan sendiri bila diarah tutup dihari kedua

KU s4ngka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari.

Peribahasa ini mungkin sesuai untuk menggambarkan nas1b tiga lelaki ini apabila b1snes minuman yang baru bermula terp4ksa dihent1kan 0perasinya.

Menurut Mohd Akmal Shahmi Nordin, 22, dia dan dua lagi sahabat baiknya memulakan b1snes ju4lan air berperisa c0klat di tepi jalan di Cameron Highlands, Pahang pada 4 Mac lalu.

“Kami bern1aga ni sebenarnya cadangan daripada kawan yang berasal dari Cameron Highlands.

“Sekarang mus1m cuti jadi memang jalan dekat kawasan sana ses4k tervk tambah pula cuaca sangat panas. Tapi dekat tepi-tepi jalan tu t4k ada peniaga-peniaga kecil ju4l air.

“Jadi saya dan dua 0rang kawan pun nak cuba ju4l air coklat. Sambil-sambil tol0ng hilangkan kehausan orang yang tersangkut dalam keses4kan,” jelasnya yang mesra disapa Mie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Mie yang berasal dari Ip0h, Perak, mereka bert0lak ke Cameron Highlands dari Ipoh untuk bern1aga di sana.

Dia yang bekerja sebagai tukang masak di sebuah k1lang elektronik di Klebang, Ipoh berkata dalam hanya masa tiga jam bern1aga, air coklat sebanyak tiga balang besar berjaya diju4l bermula jam 11 pagi hingga 2 petang.

Melihat kepada hasil yang berjaya diper0leh mereka pada hari pertama, Mie dan rakan-rakan meneruskan pern1agaan itu untuk hari kedua.

Tiga 0rang sahabat ini datang dari Ipoh untuk ju4l air di Cameron Highland.

Namun, belum sempat menghabiskan ju4lan untuk balang ketiga, mereka telah didatangi pihak berku4sa meminta mengos0ngkan tapak yang sedang mereka bern1aga.

“Masa tengah ju4l air tu ada pihak berku4sa datang suruh kami kos0ngkan tempat tu sebab ada 0rang buat 4duan. Kami akui kesal4han sebab lakukan urusan pern1agaan tak ikut spesifikasi majlis iaitu tak ada les3n atau tapak pern1agaan betul.

“Kami memang tak pernah ju4l air sebelum ni cuma kami ambil risik0 sebab nak ser0nok-ser0nok enj0y m0men kami bertiga sebagai sahabat baik je.

Mula-mula vide0 tu v1ral pun bukan niat kami nak jadikan itu ‘m4rketing’ air kami ju4l. Sekiranya diberi peluang daripada p1hak berku4sa benarkan buka tapak, kami sedia untuk teruskan b1snes air c0klat ni dekat Cameron Highlands.

MOHD AKMAL SHAHMI

“Apa-apa pun memang kami terharu dengan budi bahasa angg0ta majlis yang sangat ber4dab masa bagi ar4han suruh kami tutup gerai tu dan minta kami buat perm0honan les3n perniagaan,” jelas Mie.

Berikutan vide0 yang menjadi tul4r di TikT0k, ramai yang memberikan kata-kata semangat agar Mie dan rakan-rakannya teruskan usaha murni menjalankan pern1agaan menju4l air ini.

Mie bern1aga air berperisa c0klat di tepi jalan Cameron Highlands.

“Mula-mula vide0 tu v1ral pun bukan niat kami nak jadikan itu ‘m4rketing’ air kami ju4l. Sekiranya diberi peluang daripada pihak berku4sa benarkan buka tapak, kami sedia untuk teruskan b1snes air c0klat ni dekat Cameron Highlands.

“Banyak yang berikan kami pesanan dan k0men p0sitif dekat vide0 tu. Hala tuju kami lepas ni memang nak buka b1snes kecil-kecilan bersama dekat Klebang. Kami akan ju4l makanan-makanan Tha1land dan air teh ais berh4rga 50 sen di sana,” ujar Mie.

Sumber : mStar

Leave a Comment