Syahmi Sazli Umum Bakal Akhiri juaIan air balang es0k atas sebab yang buat 0rang ramai kagum

Selepas Drama Sp0ntan, f1lem pertama Y0utuber dan pengarah filem terken4l, Syahmi Sazli berjudul Mael Totey The M-vie dan kini Air Balang, semuanya mendapat sambutan baik ramai dan dengan pantas v1ral menerima pujian daripada peminat.

Walau bagaimanapun, selepas berminggu-minggu Air Balang Syahmi Sazli mendapat sambutan baik selepas diju4l sejak bulan Ramadan lalu, Syahmi Sazli mended4hkan bakal menutupnya.

Meskipun pended4han yang dilakukannya di Inst4gram per1badi mengejvtkan ramai, Syahmi Sazli dipuji net1zen kerana menutup disebabkan ingin mengel4k beberapa fakt0r dan antaranya disebabkan mas4lah parking.

Syahmi Sazli dalam p0sting berkata dia risau terambil h4k parking 0rang lain dan 0leh disebabkan fakt0r lain juga, dia memutvskan untuk mengakhiri ju4lan Air Balang pada minggu ini yang mana hari terakhir ju4lannya itu adalah esok (Khamis) bagi menaik taraf kedainya supaya lebih bes4r dan selesa.

Menjengah ke ruangan k0men, ramai yang sed1h kerana tidak sempat merasa air ju4lannya yang boleh dikatakan sangat v1ral mendapat perhatian media manakala sikap Syahmi Sazli yang mengambil kira fakt0r parking turut membuatkan net1zen kagum.

“Terbaik Mi, bagus berfikiran begini. Saya tabik spr1ng ke Mi. M0ga ada rezeki lain di masa hadapan”

“Terbaik Mi, bagus berfikiran begini. Saya tabik spring ke Mi. M0ga ada rezeki lain di masa hadapan”

Air balang Syahmi Sazli l4ku keras! Jurutera ini kaji teknik market1ng

Sebelum ini sal4h seorang pelayar Faceb00k, Faridzul Asyraf Mat Ariffin yang turut tertarik dengan perk0ngsian tersebut membuat perkiraan pend4patan kasar yang diper0leh Y0uTuber yang juga peng4rah filem Mael Totey The Movie itu.

Menerusi c0retannya, pendap4tan yang berjaya dikumpul menerusi ju4lan 170 beg ais dianggarkan sekitar RM14,000.

Syahmi Sazli selalu membuat live mempr0mosikan air ju4lannya.

“Seron0k teng0k dia (Syahmi Sazli) bern1aga, 170 beg ais lebih kurang 80 hingga 85 balang dan dia ju4l RM5 sebungkus. Satu balang b0leh dapat 35 hingga 40 bungkus, jadi pend4patan kasar adalah RM12,000 hingga RM14,000.

“Seron0k kira ju4lan 0rang, cuma po0ting saya kali ini adalah berkenaan apa yang kita boleh belajar (daripada ju4lan Syahmi),” katanya ringkas.

Faridzul kemudiannya mengupas setiap gerak-geri yang dilakukan Y0uTuber berkenaan sepanjang dia menju4l air balang pada bulan Ramadan.

Menerusi perk0ngsiannya itu, terdapat lima cara bagaimana ju4lan dapat ditingkatkan sekali gus memberi pulangan lumayan.

Syahmi Sazli selalu membuat live mempr0mosikan air ju4lannya.

“Hari-hari buat live (media s0s1al). Dia mula bern1aga pada 13 April di hadapan pejabat. Teng0k gambar pertama, hari pertama t1ada 0rang beratur pun… jadi dia buat live. Hari kedua sudah ada yang mula beratur.

“Kita kalau disuruh buat l1ve tidak mahu dengan alasan bukan 0rang glam0ur dan tiada siapa nak teng0k,” ujarnya sambil berkata, siaran langsung perlu dilakukan sesiapa sahaja supaya masyarakat sedar tentang ju4lan yang dilakukan.

Dia yang juga bek4s pelajar Jurusan Kejuruteraan Elektrikal kemudian memaklumkan bahawa, strategi Syahmi menunjukkan air ju4lan serta penggunaan bahan-bahan seperti ais krim dan straberry segar berjaya menarik minat pembel1.

Jelasnya, semasa sesi l1ve tersebut, pelayar media sos1al dapat melihat susu dimasukkan sepenuhnya ke dalam balang air di samping ais krim.

Hari pertama peng0perasian.

“Susu satu balang 10 tin, t1ada air gula. Lepas tu masuk ais krim… saya yang berada di luar Kelantan pun teliur teng0k dan rasa mahu pergi bel1 terus.

“Kita men1aga air balang, kena pastikan persediaan terbaik. Masa puasa ni kita kena ‘ju4l’ kepada mata dulu, orang teng0k sedap di mata dia bel1. Sedap kena tekak, es0k dia ulang bel1.

“Selain itu, kena selalu ev0lve. Daripada hari pertama hingga semalam dia dapat ju4l hingga 75 balang. Selalu ada menu baru, h4rga baru. Dulu RM3 dan RM5, teng0k yang banyak demand RM5 dia maintain yang tu sahaja.

“Kita menju4l air balang kena sentiasa mencuba apa yang sesuai. Jangan t4kut! Teng0k kawasan kita suka air apa, ada permintaan kita teruskan, kalau t1ada kita tukar yang lain,” jelasnya lagi.

Mulut kena manis apabila bern1aga, kalau m4lu kena letak 0rang yang tidak m4lu di depan.

Berdasarkan pemerhatian, Faridzul memberitahu pihak terbabit juga sering mengucapkan kata maaf kepada pel4nggan kerana terp4ksa menunggu lama.

“Teng0k vide0 dia, isterinya sentiasa minta m4af sebab lama pel4nggan tunggu. Itu kuasa yang pel4nggan dengar pun sejuk hat1… ni mencuka m4sam sebab pen4t, orang beratur pun pen4t juga tau. Mulut kena manis kalau bern1aga, kalau m4lu kena letak orang yang tidak m4lu di depan.

“Pada masa sama 0perasi ju4lan mestilah tip t0p,” tegasnya yang pada awalnya r4gu-r4gu apabila mengetahui Syahmi Sazli menggunakan 170 beg ais dalam ju4lan satu hari.

Justeru, katanya, pen1aga lain perlu mempelajari selok bel0k 0perasi ju4lan yang dilakukan individu ternama itu kerana bukan mudah untuk handle 170 beg ais dalam temp0h yang singkat.

Live penyediaan air balang turut memb4ntu meningkatkan ju4lan.

“Saya teng0k ada 10 balang di depan dan di belakang ada standby lima hingga enam balang lagi. Air ada empat jenis, jadi mudah untuk mereka lancarkan 0perasi. Walaupun ada yang sudah bern1aga lima hingga enam tahun, tapi paling banyak ju4lan adalah 40 beg ais.

“Jadi kena belajar bagaimana 0perasi dia lakukan, bukan 0ondemn tetapi kita belajar itu saja lima p0int yang saya nampak. Ya, dia influencer ada unfair advantage tapi kalau influencer semata-mata tapi rasa dan h4rga kelaut 0rang tidak akan ulang bel1 mahupun s0kong,” luahnya.

Apa kata anda? K0ngsikan bersama kami

kredit:HCL

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment