Penangan hari terakhir dapat 19 ribu, Syahmi Sazli beri sesuatu kepada pekerjanya sampai ada yang menangis

Selepas tiga bulan menju4l air balang, akhirnya Y0uTuber dan pengarah terken4l, Syahmi Sazli terp4ksa menamatkan 0perasi pern1agaannya itu hari ini.

Walaupun berjaya memungut RM19,000 hasil ju4lan pada minggu pertama bulan ketiga 0perasinya, Syahmi terp4ksa menutup sementara pern1agaan bersama 15 orang pekerjanya itu atas beberapa faktor antaranya r1sau terambil parkir hak 0rang lain.

Melalui satu perk0ngsian vide0 di Faceb00knya, Syahmi terp4ksa akur dengan beberapa 1su yang tidak dinyatakan dan menamatkan 0perasi ju4lan air balang yang pernah tular sebelum ini.

“Selepas dua bulan dan hari ini hari pertama bulan ketiga 0perasi kita, saya terp4ksa tutup buat sementara perniagaan air balang ini.

” Hari ini hasil ju4lan cecah RM19,000 sepatutnya ada n0tis penutupan tapi kali ini ia mengejvt, pekerja-pekerja saya tidak sempat mencari pekerjaan lain.

“Sebelum ini gaj1 RM200 ke RM300 seminggu, b0nus pun dah kas1. Tapi hari ini saya akan bagi gaj1 RM1,000 seorang, ” ujar Syahmi.

Menerusi vide0 tersebut juga kelihatan beberapa pekerjanya menang1s selepas keputusan penutupan gerai air balang tersebut.

Rata-rata net1zan memuji cara layanan baik Syahmi kepada pekerja

“Sebab tu kita kena selalu berd0a untuk jadi 0rang lslam yang kaya raya, supaya dapat bantu lebih ramai 0rang. Ini anak muda c0ntoh. Tahniah Mie, sem0ga terus berjaya di dunia dan akh1rat…” k0men seorang netizan

Terdahulu, pengarah f1lem Mael Totey itu membuka khemah ju4lan air balang pelbagai perisa di hadapan pejabatnya di K0ta Bharu, Kelantan.

Pern1agaan tersebut kemudiannya tul4r pada bulan Ramadan lalu dan Syahmi membuat keputusan untuk terus bern1aga disamping memb4ntu anak muda yang tiada pekerjaan.

Namun disebabkan beberapa fakt0r, Syahmi terp4ksa akur dan membuat keputusan untuk menamatkan seketika ju4lan air balang tersebut hari ini.

Risau jika ada terambil hak 0rang lain, Y0utuber terkenal Syahmi Sazli nekad mengakhiri ju4lan air balang yang diniagakan ketika ini.

Bagi yang mengikuti perkembangan Pengarah Mael Totey The M0vie ini, sepanjang bulan Ramadan yang lepas, Syahmi ada menjalankan pern1agaan menju4l pelbagai jenis air balang. Malah ia sangat laris dan mendapat permintaan yang sangat menggal4kkan. Masakan tidak, dalam 3 minggu bern1aga, Syahmi mampu mendapat pulangan bersih mencecah leb1h RM60,000.

Berhent1 Ju4l Air Balang

Namun demikian, terbaru Syahmi dikatakan mengambil keputusan nekad untuk menghentikan ju4lan air balang tersebut pada hari Khamis (9 Jun) ini. Ia susulan, gerai air balang tersebut di tepi jalan, penuh ses4k dengan orang ramai yang beratur dan mungkin menganggu kawasan jiran setempat, terutamanya berkaitan ‘parking’.

Di samping penjelasan tersebut, pengarah ini juga berharap agar dapat membuka kedai menju4l air balang yang leb1h besar dan selesa pada masa akan datang.

Sedia St0k Banyak Hari Terakh1r

Syahmi juga menjelaskan berusaha menyediakan st0k yang banyak pada hari terakhir 0perasi ju4lan air balang bel1au. Malah demi keadilan bersama bagi yang membel1, beliau hanya menju4l dalam cawan berbanding bungkus serta mengutamakan pembel1 yang datang berbanding menggunakan kh1dmat ‘runner’.

kredit: KOSMO! ONLINE.

Sumber : Trending sangat

Leave a Comment