Walaupun ada yang tudvh berlak0n, [VIDEO] tindakan Alif Syukri kepada lelaki ini undang sok0ngan ramai

Baru-baru ini usahawan k0smetik, Datuk Seri Aliff Syukri membuat perk0ngsian mengenai dirinya yang menemui se0rang lelaki Ind1a yang mengutip samp4h dan menju4l plastik untuk menyara hidup.

Menerusi vide0 yang dimuat naik di Inst4gram itu, Aliff Syukri dilihat menegur lelaki yang sedang leka mengutip plastik untuk diju4l.

“Buat apa kutip samp4h kat sini.Tak b0leh tau kutip plastik kat sini. Ini semua tak b0leh.”-Kata Aliff Syukri

Usahawan yang juga penyanyi itu kemudian mengambil plastik samp4h itu lalu memasukkan sedikit w4ng buat lelaki berkenaan.

“Sem0ga dia bahagia dengan sedikit b4ntuan ini.”-Kata Aliff Syukri

Dipuji Net1zen

via Instagram Aliff Syukri

Perbuatan murni Aliff Syukri yang memb4ntu pengutip s4mpah itu mendapat pujian daripada warganet. Malah ada yang memintanya untuk terus melakukan kebaikan berbanding melakukan k0nten yang t1dak berfaedah.

“Dato teruskan buat kebaikan macam ni bukan k0nten yang..”

“Yang ni aku supp0rt Dato’. M0ga Allah lindungilah kita semua.”

“C0nteng macam ni bagus dato. Sem0ga terus murah rezeki dato dan sentiasa maju jaya dalam pern1agaan amin..”

via Instagram Aliff Syukri

Dianggap Berlak0n Lakukan Kebaikan?

Dalam pada itu, terdapat juga net1zen yang menganggap kebaikan yang dilakuan oleh Aliff Syukri hanyalah lak0nan semata-mata.

“Pandai dia berlak0n, baguslaa dato’. Sem0ga dimurahkan rezeki.”-K0men seorang netizen

Tidak berdiam diri, Aliff Syukri kemudian membal4s k0men net1zen berkenaan bahawa dia ikhlas memb4ntu pengutip samp4h seperti yang dipaparkan.

“Saya nak b4ntu dia dengan ikhlas tapi kenapa awak kata saya berlak0n. Kalau saya tak tol0ng, awak kata saya kedekvt. Awak nak apa sebenarnya.”-K0men Aliff Syukri

via Instagram Aliff Syukri

Ikhlas atau t1dak setiap kebaikan yang dilakukan oleh sese0rang, itu adalah urusannya dia dengan Tuhan. Siapalah kita untuk men1lai keikhlasan setiap kebaikan mereka bukan?

Sumber : Murai

Leave a Comment