“Kasih dar4h daging”- Kisah se0rang adik rela hati dermakan buah p1nggang pada kakak raih pujian warganet

BUKAN hanya mempunyai pertal1an dar4h sebagai adik dan kakak, kini dua wanita ini berk0ngsi buah p1nggang yang sama.

Begitulah kasih se0rang adik kerana sanggup berk0rban menderm4kan sebelah buah p1nggang kepada kakaknya yang menghadapi masal4h keg4galan 0rgan itu.

Perk0ngsian vide0 di laman sos1al mengenai dua beradik ini menjalani pembed4han pemindahan buah p1nggang mervntun j1wa netizen.

Bercakap kepada mStar, Wan Nor Atikah Che Wan Mohd Rozali berkata, dia mengh1dap penyak1t buah p1nggang tahap 4khir selepas didiagn0sis pada 2018.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Reda dengan keadaan yang menimpanya, wanita berusia 32 tahun itu tidak berpvtus asa mendapatkan raw4tan dengan menjalani dial1sis dan hem0dialisis.

“Saya perlu buat pem1ndahan buah p1nggang untuk mer4wat peny4kit. Pada asalnya suami mahu menyumbangkan buah p1nggangnya, tapi selepas menjalani ‘w0rkup’ iaitu penilaian menyeluruh selama setahun pada Julai 2021, dia didapati tidak layak untuk menderm4.

adik derma buah pinggang 4

Hubungan Ika (kiri) dan adik perempuannya sangat rapat.

“Jujurnya, saya sed1h dan mendiamkan diri selama dua bulan. Saya tidak bersos1al kerana kebetulan bekerja dari rumah, akaun media sos1al pun tak update,” katanya ketika dihubungi.

Lebih mesra disapa Ika, katanya, keadaannya itu ternyata memb1mbangkan adik perempuan yang begitu rapat dengannya, Wan Norsyafikah, 28.

“Adik selalu c0ntact saya beri semangat. Dia kata jangan merajuk dan mar4h. Saya sebenarnya tak mer4juk atau mar4h, cuma nak ambil masa bersendirian.

adik derma buah pinggang 6

Masing-masing bersedia untuk menjalani pembed4han.

“Apabila adik nak derm4 buah p1nggangnya, saya bersyukur. Tapi saya r1sau keadaan dia ketika itu kurang setahun selepas melah1rkan anak sulung,” ujarnya yang berasal dari Ampang, Selangor.

Menurut anak kedua daripada enam beradik itu, dia akur tawaran yang dibuat adiknya itu atas dasar kas1h sayang dan hubungan mereka yang sangat rapat sejak kecil.

“Sejak sebelum kahwin kami selalu travel sama-sama. Dah kahwin pun masih travel sama bawa suami masing-masing. Adik pernah kata bila lagi nak travel macam dulu.

adik derma buah pinggang 3

Sebelum masuk ke dewan bed4h.

“Dia tak mahu travel kalau saya tak ikut sekali. Tapi apabila fikir keadaan dia, saya tanya betul ke dik? Kerana sayangkan kakak, itu jawapannya,” kata ibu kepada se0rang anak lelaki itu.

Ika yang merupakan se0rang petugas kes1hatan bersyukur apabila adiknya didapati layak untuk menderm4 buah p1nggang setelah menjalani uj1an penilaian.

“Saya bersyukur, gembira dan tak sabar untuk menjalani pembed4han. Tapi ris4u dengan keadaan adik. Dia kalau s4kit sikit, dem4m sikit pun men4ngis, apatah lagi pembed4han.

Jika masa saya sak1t pun kami rapat, dah berk0ngsi buah p1nggang lagi rapat.

IKA

“Adik memang manja dengan famili, orangnya sens1tif. Tapi dia ada keberanian untuk berk0rban melakukan major 0peration demi kakaknya,” katanya yang menyifatkan adiknya sebagai se0rang penyayang dan suka memb4ntu orang lain.

Pembed4han pem1ndahan buah p1nggang selama enam jam yang dilalui Ika dan adiknya di H0spital Selayang di Selangor pada 5 Jun lalu berjalan lancar.

“Alhamdulillah, pembed4han berjalan lancar. Saya bersyukur dan terhutang budi. Jika masa saya sak1t pun kami rapat, dah berk0ngsi buah p1nggang lagi rapat,” katanya yang turut berterima kasih kepada suami dan seluruh keluarga yang banyak memberi sokongan.

adik derma buah pinggang 5

Wajah ceria dua beradik setelah pembed4han berjalan lancar.

Ika yang sedang pulih di h0spital berkata, pesak1t tidak seharusnya menganggap diri mereka sebagai pes4kit, sebaliknya perlu bekerja lebih keras berbanding 0rang lain untuk terus hidup.

“Daripada segi kekeluargaan, nasihat saya adalah jangan tinggalkan famili kita walau apa jua keadaan kerana akhirnya nanti akan cari keluarga kita,” katanya yang berhasrat untuk menuna1kan umrah bersama keluarganya dan keluarga adik serta ibu bapa mereka.

Sementara itu rata-rata net1zen turut tersentvh dengan perk0ngsian kisah dua beradik ini di TikT0k.

WhatsApp Image 2022-06-10 at 12.32.56 PM

Antara k0men netizen di TikT0k.

“Kalau aku pun sanggup aku ser4hkan ny4wa.. Asalkan orang yang aku ada sihat dan bahagia. Cukuplah kehilangan ibu dan ayah. Tak sanggup keh1langan yang lain.

“Siapa lagi nak berk0rban kalau bukan keluarga sendiri. Sem0ga ukhwah adik beradik semakin kuat.

“Macam mana pun tetap adik beradik. Talian d4rah kalau ada yang sak1t, kita pun terasa juga.

“Kerana kasih dan sayang dia pada kakak, pada family dia melebihi segalanya. M0ga diberi kesembvhan sebaik mungkin buat kedua-duanya,” kata net1zen.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih!!

J0m Like Page Kami Juga Di Faceb00k

Sumber:Mstar

Sumber : Teh Tarik Kaw

Leave a Comment