Tak kisah tangan k0t0r dan kasar, kecekapan gadis automotif ini raih pujian ramai namun sangkaI ada kaitan dengan hantaran mahal

BAGAI j4tuh cinta dengan sepana!

Itu mungkin perumpamaan m0den yang sesuai bagi menggambarkan minat gad1s bernama Hayatun Nufus Roshisam berusia 19 tahun ini terhadap bidang kejuruteraan aut0motif.

Keupayaan gad1s yang senang disapa Fuss ini mencur1 tumpuan net1zen selepas rakamannya ketika menyertai Pertandingan WorldSkills Malaysia Belia (WSMB) di Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST), Shah Alam, Selangor pada 4 Jun lalu tular di TikT0k.

“Saya masuk pertandingan ni bertujuan untuk pemilihan wakil neg4ra ke peringkat Asean, Asia dan dunia. Banyak lagi bidang lain yang ada dalam pertand1ngan WSMB seperti pembangunan, air-c0nd dan banyak lagi.

“Antara tug4san yang perlu saya lakukan dalam acara ni bukan sahaja baiki 0verhaul enj1n tapi banyak lagi tugasan bahagian elektrikal seperti menguruskan sistem enjin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya memang minat sangat dengan bidang ni, dah tahun ke empat saya belajar sejak masuk k0lej v0kasional,” ujarnya ketika dihubungi mStar.

Menurut Fuss yang sedang mengikuti pengajian Dipl0ma Teknologi Automotif di Kolej V0kasional Kajang, Selangor, dia merupakan seorang yang las4k sejak kecil lagi.

Gad1s ini menyahut cabaran bapa saudaranya untuk menjadi yang terbaik dalam bidang diambil.

Katanya, antara penyebab dia berjinak-jinak ke dalam bidang ber1kutan bagi menyahut cabaran bapa saudaranya yang pernah berkecimpung dalam jurusan aut0motif.

“Sejak daripada tadika lagi saya seorang yang las4k. Saya sangat aktif dalam bidang sukan termasuklah aktiviti mencabar seperti p4njat gunung.

“Dulu saya pernah kena cabar dengan pakcik yang sekarang ni sudah jadi se0rang jurutera. Masa belajar bidang sama. dia pernah dapat anugerah k0kurikulum terbaik dalam jurusannya. Saya nak buktikan dekat dia saya boleh buat lebih daripada dia.

Bagi saya sebagai wanita, perkara yang suk4r dalam bidang aut0motif ni ialah sentiasa dalam keadaan k0tor apabila tengah belajar.

HAYATUN NUFUS

“Bukan tu saja, saya nak ubah perseps1 orang lelaki bahawa tak semua perempuan ni lemb1k macam mereka sangka. Bukan semua perempuan tak mampu atau tak b0leh buat kerja lelaki,” ujar Fuss.

Namun ujar Fuss yang menetap di Pantai Dalam, Kuala Lumpur, setiap sesuatu perkara yang ingin dilakukan pastinya ada cabaran terp4ksa ditempuhi.

Namun ujar anak sulung daripada empat beradik ini, cabaran yang dihadapi bukanlah pem4tah semangat agar dia terus lakukan yang terbaik demi mencapai cita-citanya dalam bidang diceburi.

Fus mengikuti pengajian Dipl0ma Teknologi Automotif di Kolej Vokasional Kajang sejak empat tahun lalu.

“Bagi saya sebagai wanita, perkara yang suk4r dalam bidang aut0motif ni ialah sentiasa dalam keadaan k0tor apabila tengah belajar.

“Jarang la tangan dan baju sentiasa bersih apabila sedang belajar. Mesti akan kena minyak jadi sus4h nak jaga penampilan macam gadis lain dekat sek0lah dulu.

“Tapi semua tu bukan masalah bes4r sebab tak ada benda yang t1ada jalan penyelesaian. Yang penting kita kena yakin dan percaya dengan diri kita sendiri bahawa kita b0leh buat,” ujarnya lagi.

Berikutan vide0 yang tul4r di TikT0k sehingga meraih lebih 700,000 jumlah t0ntonan, warga maya melahirkan rasa kagum dengan kecekapan gadis ini mengendali kerja-kerja kaum lelaki.

Gad1s ini merupakan anak sulung daripada empat adik-beradik.

Rata-rata net1zen memuji serta mendoakan malah ada juga yang bersel0roh mengenai jumlah hantaran buat gadis ini kelak.

“Saya tak sangka pula vide0 b0leh jadi v1ral. Sebenarnya, mula-mula cikgu yang hantar vide0 tu. Saya terus edit dalam galeri lepas tu tukar lagu saja sebelum masuk ke TikT0k.

“Nasib baik tak ada kata-kata negat1f yang saya baca dekat bahagian k0men. Saya rasa bersyukur apabila ramai netizen d0akan semoga saya berjaya dunia akh1rat.

“Ada yang k0men fasal kalau ret1 buat kerja macam ni baru l0gik hantaran tinggi. Bagi saya, s0al harga hantaran tinggi tu tak patut dibah4s pun sebab mereka tak tahu lagi kekurangan saya.

Berg4ntung pada situasi juga. Kalau hantaran tinggi-tinggi tapi tak b0leh buat lelaki tu bahagia dan kenyang tak guna,” resp0ns Fus.

Dalam pada itu, gadis ini turut menitipkan nasihat kepada wanita lain yang meminati bidang aut0motif untuk teruskan melibatkan diri tanpa menghiraukan mulut orang lain.

“Jika ada lelaki yang mengata ‘nanti tangan akan menjadi kas4r macam j4ntan‘ pun harus diendahkan sahaja dan jangan pernah ada istilah mudah berputvs asa,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment