Penjawat Awam Terserempak Rider Gend0ng Bayi, Akhirnya ini yang dia akan buat untuk bantu

BERAT mat4 memandang, berat lagi bahu yang memikul beb4nan.

Begitulah yang dapat digambarkan mengenai se0rang pekerja penghantaran makanan yang terp4ksa menunggang mot0sikal sambil menggend0ng bay1nya yang berusia setahun ketika keluar mencari rezeki.

Kisah mengenai r1der yang dikenali sebagai Amirul itu tul4r di media sos1al selepas dia ditemui 0leh se0rang penjawat awam, Khairul Fazli, 42, pada Selasa.

Kata Khairul, dia terserempak dengan r1der itu di Jalan Chan Sow Lin sebelum menghampiri mot0sikalnya untuk bertanya lebih lanjut mengenai situasi yang dialami.

“Masa tu saya naik m0tor. Daripada jauh nampak m0tor dia dan ada kaki kecil yang terjuntai. Jadi saya pot0ng mot0r dia untuk lihat lebih dekat.

“Saya dapati penunggang itu adalah se0rang lelaki, sebelah tangan pegang handle m0tor, sebelah tangan lagi menutup kepala se0rang bay1 daripada terkena panas mentari.

“Waktu tu dalam pukvl 1.30 tengah hari. Saya panggil ketepi untuk temuramah sekejap. Jadi saya pun turut buat vide0, saya k0ngsi ke TikT0k untuk tunjuk kehebatan seorang bapa.

“Saya cuma nak sampaikan mesej bahawa t4k semua orang b0leh buat macam dia. Saya k0ngsikan vide0 itu sebagai motivasi,” ujar Khairul.

Dalam vide0 yang dik0ngsi, rider tersebut memaklumkan bahawa dia menetap di Jinjang, Kuala Lumpur, dan mempunyai tiga 0rang cahaya mata.

T4ngkap layar vide0 tular itu.

Tambahnya, dia mula membawa si kec1l itu ketika keluar mencari rezeki sejak sebulan yang lalu kerana isterinya juga kelu4r bekerja.

“Wife keluar pukul sembilan, lepas tu saya start kerja. Kadang-kadang sampai petang, kalau t4k hujan lambat s1kit la,” ujar Amirul.

Menurut Amirul, si kecil itu akan diber1 nasi ketika dibawa keluar bekerja bersamanya dan hanya diberi svsu apabila berada di rumah.

Sebel4h tangan lagi menutup kep4la anaknya daripada terkena panas mentari.
KHAIRUL

“Kalau kat rumah je minum susu. Wife baru kerja. Kalau t4k, dia t4k kerja. Dekat sebulan (bawa bay1 kerja). Anak ada tiga 0rang, se0rang mak jaga, yang satu lagi sek0lah,” ujar Amirul.

Dalam pada itu, Khairul yang turut mencari rezeki dengan membaiki mes1n basuh dan peti ais meluahkan hasrat untuk memb4ntu r1der itu mencari rezeki dalam bidang sama.

Hasil perbincangan awal, Amirul dij4ngka menyertai pasukan Khairul pada Julai ini untuk mendalami ilmu berkaitan baik pul1h perkakasan eletrik.

“Saya ada ambil n0mbor telef0n dan berhubung dengannya. InsyaAllah bulan Julai dia akan sertai team saya, dia bersetuju nak belajar baiki mes1n basuh. Saya pun dah 11 tahun buat part time baiki mes1n basuh.

Antara k0men net1zen di TikT0k.

“Saya faham peng0rbanan dia sebagai bapa. Saya sendiri ada lima cahaya mata. Saya tahu ramai yang dah berusaha keras, tapi masih sus4h. Bukannya mereka tak rajin. Yang penting saya harap semua insan di lu4r sana tidak cepat berputvs asa, kena cari peluang yang ada di sekeliling,” ujar Khairul lagi.

Penangan vide0 tul4r yang dik0ngsi Khairul turut membawa kepada pertemuan team pers0naliti dakwah Ebit Lew bersama Amirul di Masjid Negara pada Rabu.

Menurut Khairul, dia ada berhubung dengan wak1l pasukan pers0naliti dakwah itu sebelum pertemuan diadakan sebentar tadi tanpa kehad1ran Ebit.

Jelasnya lagi, wakil Ebit turut menyampaikan sed1kit sumbangan buat Amirul dalam pertemuan itu

Cari rezek1 diredai ilahi

SAHABAT Rasulullah SAW, Abu Hurairah ada member1tahu bahawa Rasulullah SAW pernah suatu ketika bersabda: “Demi Allah, sesungguhnya 0rang yang membawa seberkas kayu di atas belakangnya adalah lebih ba1k daripada dia meminta-minta daripada 0rang lain sama ada diberi ataupun t1dak.” (Hadis Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Hadis itu 1syarat jelas dan b0leh dijadikan m0tivasi buat umat Islam supaya giat bekerja mencari sumber rezeki untuk keperluan hidup.

Penegasan Rasulullah SAW menerusi sabdanya itu turut memberikan m4kna bahawa lslam t1dak menggalakkan umatnya meminta-minta dalam menampung keperluan hidup.

Islam amat menyanjung tinggi ker1ngat yang dicurahkan bagi setiap pekerjaan yang ditekuni secara halal di sisi syar4k.

Apapun pekerjaan yang dilakukan sama ada besar atau kecil mestilah tertakluk kepada hukvm syarak serta hukvm halal dan har4mnya.

Kehalalan sesuatu pekerjaan itu waj1b dijadikan pasak utama supaya setiap sen yang diper0leh adalah sah di sisi agama.

Sebab itulah Rasulullah SAW pernah mengajar umatnya supaya memanj4tkan d0a kepada Allah supaya kita dikurn1akan sumber rezeki yang cukup dan halal.

kredit: mstar

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment