“Tak tahu vide0 selama ini saIah!”- lni Janji Kak KM Selepas Dipanggil SK MM

SUSULAN tul4r vide0 aks1 tepvk pvnggung antara empat usahawan terken4l baru-baru ini, sal3h seorang individu yang turut terlibat iaitu Kak KM memaklumkan dia sudah dipanggil member1 keterangan oleh pihak Suruh4njaya K0munikasi dan Mult1media Malaysia (S KM M).

Kak KM atau nama sebenarnya Liana Rosli memberitahu di hadir ke pej4bat berkenaan bagi memberi keterangan pada Rabu lalu dan pr0ses s0al s1asat berlangsung selama lebih kurang tiga jam.

“Mereka datang ke rumah dan kemudiannya saya telah ke had1r memberi keterangan di pejabat S KM M pada hari sama.

Kak KM moh0n maaf dan akan leb1h berhati-hati.

“Pihak S KM M harus menjalankan s1asatan selepas lap0ran dibuat berkaitan vide0 tersebut.

“Mereka menjalankan tugas dan saya memberi kerjasama baik kepada sepanjang pr0ses memberi keterangan,” katanya ketika dihubungi mStar.

Sebelum itu, menerusi Inst4gram, Kak KM memuat naik video g0yang punggvng bersama rakan usahawan lain iaitu Datuk Seri Vida, Ifa Raziah, Cheta Pot Pet.

Tindakan empat selebr1ti itu mengundang rasa kur4ng senang segel1ntir netizen.

Dalam temu bual bersama mStar, Ifa Raziah berkata t1ndakan mereka itu sekadar hiburan dan gur4uan bersama teman-teman.

Sementara itu, anak kepada dram4tis Normah Damanhuri ini berkata d1a akan lebih berhati-hati dalam sebarang perk0ngsian di media sos1al selepas ini.

Bila mendapat penjelasan jelas, maka selepas ini t1dak ada lagi t1ndakan sebegitu

Malah, pertemuannya dengan SKM M juga sedikit sebanyak memberi pencerahan lebih jelas mengenai apa yang b0leh dilakukan sebelum berk0ngsi sesuatu di laman sos1al.

“Saya tak tahu vide0-vide0 yang saya buat selama ini sal4h. Bila mendapat penjelasan jelas, maka selepas ini t1dak ada lagi t1ndakan sebegitu.

“Saya juga akan lebih berhati-hati untuk memuat naik sebarang perk0ngsian di media sos1al.

“Ramai yang t1dak puas hati dengan vide0 tersebut. Saya dengan rendah hat1 memoh0n maaf atas kes1lapan yang telah berlaku,” jelasnya.

SK MM dalam satu kenyataan sebelum membuat s1as4tan di bawah S33ksyen 233 Akt4 K0munikasi dan Mult1media (AKM) 1998 yang mempervntukkan hukvman dend4 maksimum RM50,000 atau penj4ra t1dak melebihi satu (1) tahun atau kedua-duanya, dan b0leh didend4 selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kes4lahan itu diteruskan selepas pensab1tan.

“Ingat Bal4san, Ingat Az4b, Ingat Bal4 Allah!” – PU Amin Tegvr Vide0 Usahawan Tepvk Pvnggvng

Pendakwah beb4s, PU Amin menegvr tindakan sekumpulan pengasas pr0duk tempatan susulan tul4rnya video tepvk pvnggvng baru-baru ini.

Dalam hantaran vide0 di TikT0k, kata PU Amin, aks1 itu seakan-akan tidak memikirkan s0al m4ruah dan sens1tiv1ti agama lslam.

“Ingat bal4san, ingat az4b, ingat bal4 benc4na Allah SWT. Bertepuk t4mpar pvnggvng di khalayak awam. Ramai yang menantikan, ramai saks1kan. B0leh jadi trend ka selepas ni. Ramai tengok, macam sy0k ja. Jangan sampai macam tu sekali.

“Yang buat ni bukan anak 0rang, tapi mak-mak orang yang buat per4ngai macam ni. Kadang-kadang tak fikir ka fas4l maru4h diri, tak fikir ka fasal sens1t1viti ag4ma dan tak fikir ka anak-anak kecil kita teng0k vide0 macam ni?” ujarnya.

Vide0 yang v1ral itu membabitkan empat usahawan tempatan p0pular iaitu Ifa Raziah, Datuk Seri Vida, Kak KM dan Cheta P0t Pet.

Tambah PU Amin lagi, t1ndakan tanpa kawalan itu did0rong oleh galakan dan sok0ngan masyarakat semasa terhadap mereka.

“Kita pun kadang mungkin dibel1 dengan kekayaan dia. Dia suka puj1 puja, kita sok0ng dia. Kita tak pernah rasa nak b0ik0t dia. Sebab apa, sebab kita suka teng0k kekayaan orang macam ni.

“Tak b0leh kita men1aga ju4l bad4n kita. Berhentilah dari per4ngai macam ni. T4kut anak-anak kita pun ikut benda sama. Moga m0ga Allah pelihara kita. Jangan sebab benda macam ni turun pula b4la benc4na,” katanya.

Sumber : Harian Metro / GEMPAK

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment