Guru Unb0xing Parcel Masa Perhimpuan Buat Murid Teruja sebelum tahu isinya

SETELAH ses1 persek0lahan dibuka semula, past1 ada pelajar kembali ke sek0lah dengan keadaan rambut lebih p4njang dari biasa.

Menyedari situasi ini, guru dis1plin akan menjalankan tanggungjawab mereka bagi memast1kan rambut pelajar lelaki berada dalam keadaan kemas, pendek dan rap1.

Menerusi vide0 tul4r yang dik0ngsikan Idi Johan Mohd Zaidi, 41, atau cikgu Idi, para pelajar nyata teruja apabila dia membuka bungkvsan barang dibel1 dalam talian semasa perhimpunan di Sek0lah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato’ Mustaffa, Sekinchan, Selangor pada 13 Jun lalu.

“Saya unb0xing tu waktu perhimpunan rasmi seperti biasa setiap hari Isnin. Hari tu pula kebetulan hari pertama selepas cuti seminggu.

“Dalam setiap sesi pengajaran dan pembelajaran, ada lima elemen pent1ng iaitu set induksi, isi pengajaran, pengukuhan, penilaian dan penutup. Saya terapkan semua dalam vide0 tul4r tu.

“Saya bel1 mesin dan unb0xing di hadapan pelajar sebagai set induksi dalam memulakan sl0t peringatan dis1plin sewaktu perhimpunan rasmi. Saya lebih banyak menggunakan bahasa kiasan seperti ‘merasm1kan’ supaya peringatan yang diberi lebih halus tetapi sampai di hati pelajar,” ujarnya ketika dihubvngi mStar.

T4ndakannya membuka pembalut barang yang dibel1 di hadapan semua pelajar ini telah menimbulkan pelbagai reaksi dan masing-masing cuba meneka apa yang terk4ndung di dalamnya.

Jelas guru yang mengajar mat4 pelajaran Matem4tik dan Kebudayaan Muzik ini, kaedah dilakukan bertujuan untuk mewujudkan kesan keterujaan yang akan ters1mpan dalam visual mem0ri dan audit0ri mem0ri pada pelajar.

Cikgu Idi mengajar subjek Matem4tik dan Kebudayaan Muzik.

“Saya baru saja dilant1k jadi Ketua Guru Dis1plin. Sebelum ni t4k pernah lagi gunt1ng rambut mana-mana pelajar di sekolah.

“Saya bel1 mesin gunting minggu lepas di Sh0pee khas untuk gunting rambut pelajar lelaki. Masa buka parcel tu depan semua pelajar wajah pelajar lelaki nampak teruj4 pada awalnya sebab nak tahu apa yang bel1.

“Tapi lepas saya buka dan tunjuk mesin gunt1ng rambut baru dibel1 ni, perasaan mereka jadi bercampur baur mengikut k0ndisi rambut masing-masing. Yang gembira hanyalah pelajar perempuan sebab t4k kena gunting rambut macam pelajar lelaki lain,” ujarnya lagi.

Perk0ngsian vide0 ‘unb0xing’ cikgu Idi di TikT0k telah meraih lebih 2 jut4 jumlah t0ntonan dan rata-rata net1zen bersel0r0h di ruangan k0men.

“Es0k pelajar lelaki tak datang.

“Aut0 ambil MC seminggu (med1cal certificate).

“Lelaki saja tahu cem4snya hadiah cikgu tu.

Cikgu Idi baru sahaja dilant1k menjadi Ketua Guru Dis1plin.

“Untung dapat warn1ng dulu. Aku dulu pergi sek0lah smart saja rambut, balik sek0lah sudah ada t0bek,” k0men beberapa net1zen.

Susulan t1ndakannya yang menggervnkan pelajar lelaki itu, bagaimanapun t1ada pelajar p0nteng sek0lah pada hari-hari berikutnya, menurut guru yang berasal dari Sungai Besar ini.

Malah jelasnya, pendekatan terhadap pel4jar kini sudah berbeza jadi para guru harus lebih kreatif dalam tekn1k pengajaran mereka.

“Setahu saya, tiada 1su tentang kehadiran pelajar. Mereka tetap hadir ke sek0lah seperti biasa lepas saya buat macam tu dekat perh1mpunan.

Tiada se0rang pelajar pun cuba p0nteng sek0lah walaupun ‘pengumuman’ ini dibuat 0lehnya.

“Bagi saya, sebenarnya guru itu ibarat seniman penyampai ilmu. Perlu kreatif dalam memast1kan pelajar sentiasa memberi perhat1an terhadap ilmu yang ingin disampaikan.

“Menjadi guru dis1plin sewaktu era kini menjadi satu cabaran yang sangat besar. Segala t1ndak-t4nduk diperhatikan 0leh masyarakat. Yang paling utama, kemenjadian murid dalam isu dis1plin diutamakan,” ujarnya.

KREDIT: MSTAR

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment