Setiap hari makan percuma, nenek kantin t0lak tiap kali huIur duit… Selepas 5 tahun gadis ini buat ‘drama’ air mata

SUDAH menjadi lumr4h datuk dan nenek pasti akan memanjakan cucu lebih-lebih lagi j1ka rapat dan pandai mengambil hat1 mereka.

Seperti gad1s bernama Wan Ilhan Erina Wan Zulkifli ini, dia beruntung apabila dapat menump4ng kasih seorang wanita w4rga emas yang bekerja di kantin sek0lahnya.

Ketika dihubungi mStar, gad1s berusia 17 tahun bercerita secara terper1nci bagaimana hubvngannya dengan wanita yang hanya ingin dikenali sebagai nenek itu menjadi rapat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya t4k berapa kenal datuk dan nenek di sebelah ayah sebab mereka sudah meningg4l sejak saya keci lagi. Sebelah ibu pula, atuk dan nenek jauh di Sarawak jadi saya memang t4k rapat dengan mereka.

“Tapi saya bertuah kerana selama temp0h lima tahun dekat sekolah menengah, saya rapat dengan nenek kantin ni. Sejak daripada tingkatan satu lagi nenek sent1asa ikhlas melayan keren4h saya waktu rehat.

“Kalau bab duit t4k payah cakap la… nenek t4k pernah berkira. Dia selalu belanja waktu rehat, nenek tetap t4k nak terima duit setiap kali hulur. Katanya, saya kena makan lebih banyak lagi sebab dia suka teng0k saya makan,” jelas Erina ketika dihubungi mStar.

Jelas gad1s yang berasal dari Selangor ini lagi, hubungan mereka mula rapat sejak dia berada di t1ngkatan satu setelah Erina ditugaskan menjaga kantin pada waktu rehat.

Ujar Erina, dia selalu memb4ntu nenek dalam urusan mengemas dan bersihkan kerusi dan meja kerana ser1ng menjadi individu terakh1r berada di kantin setelah pelajar lain selesai makan pada waktu rehat.

“Sejak daripada mula masuk sek0lah kami rapat sebab saya jadi pengawas. Saya selalu dijadualkan bertug4s jaga kantin waktu pelajar lain rehat.

M0men dia bersama nenek di Inst4gram menyentvh hati net1zen.

“Apabila habis masa rehat, saya jadi 0rang terakhir tol0ng nenek dan pekerja lain membersihkan semula kantin tu walaupun bukan kerja saya.

“Masa tengah kemas kantin, nenek selalu bercerita dan b0rak dengan saya. Daripada situlah hubungan kami jadi rapat sampailah saya dah nak habis belajar dekat sek0lah,” ujarnya lagi.

Kata Erina yang bersek0lah di Shah Alam itu lagi, dia juga selalu bercerita tentang mas4lah berkaitan pelajaran kepada nenek.

Walaupun nenek ada lapan 0rang cucu di rumah dan baru saja menimang cucu kemb4r tapi dia t4k pernah renggang atau beri saya layanan berbeza.

ERINA

Sebelum ini Erina berk0ngsi vide0 m0men dia bersama nenek di Inst4gram hingga menyentvh hati net1zen.

“Walaupun nenek ada lapan 0rang cucu di rumah dan baru saja menimang cucu kemb4r tapi dia tak pernah renggang atau beri saya layanan berbeza. Saya terharu dan agak sed1h apabila fikir nanti dah tak b0leh jumpa nenek dekat kantin sekolah setiap hari apabila dah tam4t belajar.

“Itulah sal4h satu sebab saya berikan nenek duit raya. Saya memang dah lama pasang n1at nak bagi nenek duit raya memandangkan ini merupakan tahun terakh1r saya dekat sini. Saya mula kumpul duit daripada awal tahun ni untuk beri pada nenek.

Erina (kiri) rakan sekelas (kanan) ket1ka berjumpa nenek.

“Waktu saya berikan du1t tu dekat nenek memang rasa sangat seb4k. Saya minta kawan tol0ng rakam m0men ni supaya b0leh simpan sebagai kenangan apabila rindukan nenek sebab dah anggap dia macam nenek k4ndung saya sendiri.

“Saya harap walaupun sudah hab1s belajar di sek0lah tu nanti, hubungan kami t4k akan pernah renggang atau putvs. Saya juga berd0a agar nenek sentiasa diberikan kes1hatan yang baik. Tak terb4las rasanya jasa baik nenek ini terhadap saya,” jelas Erika.

Sumber : mStar

Leave a Comment