Peniaga Wanita K0ngsi Rasa T4k Puas Hati Bila 0rang Lebih Berusia Panggil Dia ‘Akak’ undang K0men warganet

Selalu kan k1ta dengar di mana mana sahaja, panggilan akak dan abang ketika ada urusan ju4l bel1.

Perkara ini bukan benda biasa dan memang selalu diprakt1kkan oleh rakyat Malaysia berpuluh tahun lamanya.

‘Kita sebagai warganegara Malaysia, berbud1 bahasa itu merupakan perkara pent1ng yang sememangnya perlu dititikberatkan setiap kali berjumpa ataupun menegvr orang tak dikenali.

Membahasakan sese0rang itu sebagai akak, adik, abang, pak cik ataupun mak cik merupakan gel4ran yang biasa digunakan 0leh masyarakat, lagi-lagi bercakap dengan orang bern1aga.

Bagaimanapun, seorang wanita di Tikt0k telah membuat vide0 melu4hkan rasa kecew4 apabila ada pel4nggan yang memasuki ke kedainya untuk bertanya sesuatu, tetapi memanggilnya dengan gel4ran ‘akak’.

Apa yang membuatkan wanita itu kurang senang kerana ‘cust0mer’ tersebut jelas kelihatan lebih tua daripadanya dan meminta agar pel4nggan itu men1lai dahulu sebelum memanggilnya ‘akak’.

VIDEO:

Meninjau di ruangan k0men, rata-rata net1zen berasa terh1bur dengan lu4han wanita itu kerana ia dianggap seperti satu perkara yang t1dak perlu diperbesarkan pun.

“Mas4lahnya dia pun namp4k tua. Kalau aku g sane pun aku pangg1l akak”

“Syukurlah. tanda h0rmat tu dipanggil akk. Kita ni tak sentiasa akn muda Dan dipandang muda”

Malah, net1zen turut berkata wanita ini perlu bersyukur pel4nggannya masih berbudi bahasa dengan memanggilnya ‘akak’ daripada dia berkata dengan k4sar.

CARA-CARA MELAYANI PEL4NGGAN/MEMPERTINGKATKAN GAYA BAHASA

Pandai melayan pel4nggan? Sudah kuasai cara-cara menarik pel4nggan dengan mudah? saya ada caranya, sesebuah syar1kat perlu mengambil berat perkara ini, keuntungan syar1kat bergantung pada pel4nggannya, ramai pel4nggan, banyak keuntungan, ok saya bagi beberapa langkahnya

Step pertama: senyum pada pel4nggan tersebut,, walaupun dia tidak senyum, beng1s walaubagaimanapun, sabar setiap masa.

Step kedua: memberi salam kepada pel4nggan,, bagi beragama islam. bagi n0n-muslim cukup la sekadar selamat datang sahaja.

Step ketiga: Haruslah banyak bertanya, ni step yang pent1ng,, Kenapa? kerana skill ini dapat memb4ntu dalam banyak perkara, c0ntoh: dapat mengh1lang mood b0san para pel4nggan sbab kita banyak biara disitu, tanya khabar kepada pel4nggan, tanye dari mana, tinggal dekat mana, sudah berkahwin ke belum, ini memb4ntu amat-amat memb4ntu.

Step keempat: sentiasa member1 layanan yang mesra, setiap masa, walaupun kita merasa let1h, pel4nggan harus diberikan keutamaan. kalau b0leh sediakan gula-gula, jajan, boucer, cenderhati atau sesuatu barang yang dapat menarik para pel4nggan untuk terus menggunakan perkh1dmatan kita dan dapat menceriakan hidup mereka

Langkah keempat: Permudahankan urusan para pel4nggan, sediakan step-step yang mudah pada mereka, kalau b0leh tuliskan atau bantu mereka dengan segala pengetahuan yang ada, ini akan membuatkan pel4nggan akan setia kepada kita,, dan akan terus menggunakan perkh1dmatan kita.

Sumber : BeautifulNara / Facebook Suhaidah Sulaiman Aida, http://www.awatttsyeikhh.com/

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment