Memiliki Iebih 40 Ek0r Kucing di Rumahnya, lni antara Fakta Menarik Mengenai Arwh Adibah Noor

Berita mengejvtkan tentang pemerg1an penyanyi dan juga pelak0n serba b0leh, Allahy4rhamah Adibah Noor yang meningg4l dun1a akibat k4nser 0vari turut menjentik rasa duk4 pemimpin negara termasuk dalam kalangan mantan Perdana Menteri.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi hantaran yang dimuat naik dalam Faceb00k miliknya berk0ngsi rasa sed1h atas kem4tian selebr1ti berusia 52 tahun itu yang dianggap memil1ki bakat besar sebagai se0rang penghibur.

“Penggiat seni tanah air, Adibah Noor Mohamed Omar telah perg1 meng4dap Ilahi malam tadi (semalam).

“Penyanyi lagu ‘Terlalu Istimewa’ itu bukan sahaja sangat berbakat dalam b1dang nyanyian, tetapi menyerlah dalam industri lak0nan serta pengacaraan,” tulis Ismail yang turut menzahirkan ucapan takz1ah buat keluarga Allahy4rhamah Adibah Noor.

“Takz1ah kepada keluarga Allahy4rhamah. Sem0ga mereka tabah menghadapi keh1langan ini,” ujarnya.

Sementara itu, bek4s Perdana Menteri Malaysia kelapan, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga t1dak ketinggalan berk0ngsi rasa duk4 atas pemerg1an Adibah Noor yang dianggap sebagai satu keh1langan besar buat negara.

“Saya dan keluarga mengucapkan takz1ah kepada seluruh ahli keluarga selebr1ti serba boleh, Allahy4rhamah Adibah Noor yang kembal1 ke rahmatullah.

“Semasa hayatnya Allahy4rhamah adalah seorang artis berb4kat besar dalam bidang nyanyian, lak0nan dan pengacaraan serta menjadi id0la ramai. Pemergian Adibah Noor adalah satu keh1langan besar kepada dunia seni negara,” ujarnya.

Turut berk0ngsi rasa keh1langan ialah bekas Perdana Menteri Malaysia keenam, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak yang menyifatkan Adibah sebagai ik0n yang disenangi ramai.

“Dunia hiburan dikejvtkan dengan berita sed1h tentang keh1langan Adibah Noor yang telah meningg4l dun1a.

“Kita keh1langan seorang ik0n yang disayangi ramai. Takz1ah kepada keluarga arw4h atas keh1langan ini,” katanya menerusi satu hantaran dalam Faceb00k.

Tahukah anda Adibah Noor Mempunyai lebih 40 ek0r kucing di rumahnya.

Sememangnya Adibah Noor dikenali dengan s1fatnya yang sayangkan kucing. Adibah mengaku dirinya amat menyayangi kucing sehingga sanggup membel4njakan sejumlah wang bagi menampung perbel4njaan membela 41 ek0r kucing yang ada di rumahnya.

Adibah atau nama sebenarnya Adibah Noor Mohamed Omar berkata, sifatnya yang terlalu menyayangi haiwan itu membuatkan dia t1dak berkira mengenai wang yang dihab1skan untuk keperluan kucing kesayangannya.

“Sejujurnya saya kur4ng pasti berapa banyak saya berhab1s bagi memb4yar makanan, k0s bulanan dan perub4tan untuk kucing-kucing yang dibel4. Apa yang pasti, saya t1dak pernah berkira jumlah wang untuk kegunaan mereka.

“Bukan mudah untuk menjaga 41 ek0r kucing kerana saya membel1 makanan yang berkhasiat untuk mereka. Tanggungjawab yang dip1kul tidak seharusnya dipandang mudah kerana ia 1barat mengan1aya sekiranya t1dak dibuat dengan baik.

“Oleh itu saya t1dak sewenang-wenangnya member1kan kucing kepada peminat yang memintanya daripada saya. Bukan sekadar c0mel pada pandangan mata, ia adalah tanggungjawab yang sangat memerlukan k0mitmen jitu,” katanya.

antara k0leksi kucing Adibah Noor

Adibah menjelaskan, binatang peliharaan yang dibel4 beliau itu bukan semuanya dibel1 kerana mempunyai baka yang baik. Katanya, ada di antara kucing terbabit dibel4 apabila dilihat terb1ar di tepi jalan atau dibu4ng orang begitu saja.

Tambah pelantun lagu Terlalu Istimewa itu, walaupun memiliki kucing yang banyak, ia bukanlah pengh4lang untuknya mengingati setiap nama haiwan kesayangan berkenaan, malah dir1nya boleh mengesan sekiranya satu daripada kucing terbab1t h1lang.

“Ya Allah Ya Allah tlg lah kucing2 ditemukan pengganti seba1k tuan dia juga…kucing pasti menang1s Ya Allah kes1ankan lah anak2 bulus tu…Alfatihah utk arw4h yg sngt baik dn akn rindu suara dia…” k0men Aishah

“Al Fat1hah dgn bacaan. Insha Allah, dah ada 0rg yg sudi ambil kesemua kucing² pen1nggalan arw4h utk di jaga. Alhamdulillah syukur ” ko0men Sara

Sikap rendah diri Adibah wajar dic0ntohi – Fahmi Fadzil

“Merendah diri, belajar dan jangan pernah t4kut untuk belajar.

“Dan apa juga 0rang kata, dia tegas dengan pegangan prinsip. Seperti c0ntohnya orang berkata mengenai berat bad4nnya tapi arw4h melihat ia dari sudut p0sitif.”

Demikian kata Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil berkenaan sikap Allahy4rham penyanyi Adibah Noor yang patut anak seni generasi baharu pelajari.

Fahmi berkata, dia dan Adibah berkawan sela1n bersama-sama terbabit dalam kumpulan Sah4bat Centre bagi menjayakan persembahan pentas.

“Arw4h pernah membuat persembahan bersama Sahabat Centre, yang saya juga se0rang ahli kumpulan. Setiap kali menyertai pr0gram, kami selalu bertegur sapa dan kami ramai kenalan di dalam pr0gram itu.

“Dia memang sentiasa ada setiap kali terdapat pr0gram yang membabitkan seni. Bila saya menerima berita ini semalam, saya sus4h nak percaya sehinggalah membaca dari sumber rasmi,” katanya.

Menurut Fahmi, Adibah se0rang yang sangat penyayang, disenangi dan mudah untuk berkawan.

“Dia seperti t1dak mahu membeb4nkan orang lain dengan kesak1tannya. Dia seorang yang sangat penyayang, disenangi dan mudah untuk berkawan.

Kalau ada segel1ntir orang seni yang seninya tinggi, dia sus4h untuk didekati tapi arw4h sangat senang.

“Kita teng0klah macam mana rakan yang lain bercerita mengenai dia bila bekerja dengannya. Ini adalah satu keh1langan besar untuk industri seni tanah air,” katanya.

Bi0data Adibah Noor

Bagi yang nak ken4l siapa adibah Noor, korang b0leh baca bi0data adibah noor ini di bawah ya. Pemilik Nama penuh Adibah Noor binti Mohamed Omar ini dilahirkan pada 3 September 1970.

Pada tahun 2021, Dia di kenali sebagai se0rang penyanyi, pelakon, pengacara majlis, pengisi suara dan bakat iklan yang terken4l di Malaysia.Adibah Noor berasal dari Kuala Lumpur dan merupakan se0rang guru yang mengajar Bahasa Inggeris tau.

Dia juga lulusan Un1versiti Kebangsaan Malaysia

Pada tahun 1994, Adibah Noor menyertai pertandingan nyany1an buat pertama kalinya dalam pertandingan SUara 90-an Nescafe. Rezeki nya apabila dia berjaya menju4rai pertandingan tersebut.

Pada tahun 2006, Namanya mel0njak naik dengan lagu terlalu ist1mewa yang di buat khas sebagai s0lidariti kepada kes r0gol dan pembunvhan nger1 se0rang gad1s berusia 12 tahun di Johor bahru.

Hasilnya, lagu tersebut masih terng1ang-ngiang dan masih diputar di station radi0 tanah air sehingga kini.

Adibah Noor pernah mengeluarkan album yang mengandungi lapan lagu, termasuk k0laborasi dengan penyanyi hebat lain seperti Misha Omar, Anuar Zain, Amir Jahari, Nassier Wahab, Dina Nadzir dan Sam Innuendo

Hebat betul adibah noor ni kan. Selalunya kita teng0k dia banyak berlak0n terutamanya dalam drama atau rancangan k0medi sahaja. Tetapi sebenarnya dia merupakan se0rang penyanyi yang sangat berbakat. Kalau t1dak macam mana 0oleh menang AJL kan. hehe

Itu sahaja ringkasan bi0data adibah noor, untuk sambungannya k0rang b0leh sambung baca di bawah ini.

Senarai F1lem, Telefilem, Drama dan Lagu dalam Bi0data adibah Noor.
Tahun 2004, Adibah berlak0n dalam filem legend iaitu filem Sepet dengan membawa watak sebagai Kak Yam.

Kemudian pada tahun 2006, Adibah berlak0n dalam filem Bul1 Balik dan juga Gubra.

Pada tahun 2007, Filem lak0nan Adibah Noor ada Mukhsin Mukhsin Kak Yam.

Antara filem lain yang dilak0nkan oleh adibah adalahTalentine (2009) dan membawa watak sebagai cikgu Adibah. Filem Magika (2010) sebagai Mak Cik Halia, Filem Hooperz sebagai c0ach d, filem crayon sebagai mak engku dan filem aku tak bodoh sebagai Mak Jah.

Pada tahun 2011, filem yang dilak0nkan oleh adibah adalah Nasi lemak2.0 sebagai Nor. Kemudian tahun 2015 pula berlak0n dalam filem fundamentally happy sebagai habiba.

Tahun 2017 pula, berlak0n dalam filem mencari rahmat sebagai dat1n azizah dan pada tahun 2021 pula adibah berlak0n dalam filem selamat hari X Jadi sebagai Dekan. Kemudian dalam filem Chomel sebagai Hakim Zulaikha dan terbaru dalam Filem H4ntu Ke Lim sebagai Puan Sri Zaleha.

Drama Lak0nan
Antara drama lak0nan Adibah Noor pula adalah drama pua chukang (2009) Small Mission enterprise (2012), Oh MY English (2012,2013 dan 2017).

Kemudian drama jadikan aku yang kedua (2017,Drama lafazkan kalimah cintaku (2018), drama plan cinta (2019) drama kampug pe0ple 2 dan rumah dara pada tahun 2020. Tahun 2021 pula drama c0vld oh c0vld menjadi karya terbaru lak0nan adibah noor.

Untuk telem0vie pula, pada tahun 2014, telem0vie Nostalgia, pada tahun 2017 cupid dan bisik pada allah dan terakhir pada 2019 iaiu telefilem pend0a yang ikhlas.

Selain berlak0n, Adibah Noor juga terken4l dengan suaranya yang sedap dan telah mengeluarkan beberapa buah lagu. Antaranya adalah Terlalu Istimewa pada tahun 2005, kemudian lagu TEMAN pada tahun 2010 dan J1wa Sentuh J1wa pada tahun 2017.

Antara lagu lain yang turut dinyanyikan oleh Adibah Noor adalah Zapin Cinta SMS duet dengan Senario, Happy Thoughts ft Doul.

Lagu Hujan iaitu lagu tema f1lem mukhsin dan lagu Bahasa Rindu berduet dengan Nizam.

Anugerah yang pernah di menangi

Dalam Bi0data Adibah noor ini, kami nak bagitahu yang Adibah Noor pernah tercal0n dalam Anugerah Juara Lagu 2006 dalam bebearapa kateg0ri iaitu, Vokal Terbaik, Kategori Balada dan juga Lagu terbaik.

Kemudian dia juga pernah di n0batkan Juara Hits 1 Akhir pada tahun 2007 untuk lagu terlalu istimewa dan juga Persembahan terbaik untuk lagu yang sama.

Sem0ga arw4h di tempatkan di kalangan mereka yang beriman

kredit: mstar

Terdahulu, seluruh pemain 1ndustri seni hiburan tempatan terkejvt selepas mendapat perkhabaran tentang kem4tian selebr1ti berperwatakan ceria itu yang dilap0rkan meningg4l dunia sekitar pukul 7.30 malam semalam di salah sebuah pusat perub4tan swasta di Jalan Ampang, Kuala Lumpur akibat k4nser 0vari tahap empat.

Difahamkan jen4zah akan dibawa ke Masjid Al-Ansar, Keramat kira-kira pukul 9 pagi untuk dimandi dan dikaf4nkan seterusnya dis0latkan sebelum dibawa ke Tanah Perkubvran Islam Tanah Keramat Permai sekitar pukul 10.30 pagi untuk dikebum1kan.

kredit: ig adibah noor, mstar

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment