Arw4h Pernah DM Minta N0mb0r Akaun. Bapa lni K0ngsi perkara Adibah Noor pernah Buat Semasa PKP

DUNIA seni keh1langan sebutir b1ntang dengan pemerg1an penyanyi Adibah Noor yang mengh1dap penyak1t k4nser 0vari tahap empat, pada Sabtu malam.

Berita duk4 mengenai penyanyi lagu Terlalu Istimewa itu mengundang se4ak banyak pihak.

Kesed1han bukan sahaja dirasai 0leh para peminat yang mengikuti kerjaya nyanyian dan lak0nannya, malah turut terkesan dengan sifat pemurah Allahy4rham yang sering memb4ntu orang ramai.

Perk0ngsian Jefri di laman Tw1tter.

Menerusi satu lu4han, se0rang bapa membuka cerita tentang keper1badian Adibah ketika hayatnya yang pernah memb4ntu keluarganya yang terkesan akibat p4ndemik c0vld-19 pada tahun lalu.

“Terima kasih Kak Dib (panggilan Adibah) sebab pernah memb4ntu famili kami,” tulisnya menerusi satu ciapan pada Sabtu malam, sebaik mendapat berita pemerg1an Adibah.

Pengguna Tw1tter itu, Jefri El’Mansor turut berk0ngsi tangkap layar mesej yang dihantar secara langsung (DM) oleh Adibah bertarikh 26 Julai 2021.

“Salam. Izinkan saya b4ntu t0p-up balik duit raya anak encik. Moh0n maklum berapa dan n0mbor akaun encik. Jangan seg4n okay,” tulis Adibah.

DM Adibah Noor yang menawarkan b4ntuan.

Mesej itu dihantar Adibah itu selepas bers1mpati dengan nasib yang menimpa Jefri apabila terp4ksa menggunakan duit simpanan raya anaknya untuk membel1 susu dan lamp1n pakai buang.

“S0rry anakku, ayah terp4ksa pakai duit raya kamu untuk bel1 susu dan lampin,” tulis Jefri.

“Tapi jangan b1mbang. Ada rezeki nanti ayah ganti ya,” kata Jefri berjanj1 kepada cahaya mata sulungnya dan difahamkan dia mendirikan rumah tangga pada 2020, ketika negara dil4nda p4ndemik c0vld-19 dan pelaksanaan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bukan sekadar mesej menawarkan b4ntuan kepada Jefri, Adibah turut mengambil inisiatif menulis di ruangan bebenang pada p0sting Jefri bagi memastikan mesejnya dibaca.

“Check DM 0kay,” tulis Adibah secara ringkas.

Adibah Noor turut memb4ntu peniaga-peniaga kecil.

Menerusi ruangan k0men, rata-rata net1zen turut seb4k dengan perk0ngsian Jefri.

“Baiknya dia, dia pun terkesan PKP masih t0long orang.

“Nampak tweet Kak Dib ‘Check DM K’. Pemurahnya,” demikian antara k0men-k0men netizen menerusi perk0ngsian Jefri di Tw1tter yang diulang kicau lebih 2,000 kali sejak lewat Sabtu malam.

Terima kasih Kak Dib sebab pernah memb4ntu famili kami.
JEFRI

Bagaimanapun, Jefri bukanlah satu-satunya individu yang bertu4h dib4ntu oleh Adibah, malah ramai lagi yang turut berk0ngsi kemurahan hati Allahy4rham.

“Kak Adibah Noor adalah salah se0rang yang baik hati. Masa l0ckdown, dia b4ntu banyak b1snes kecil termasuk b1snes saya dengan retweet tanpa c4j pun. Beliau adalah buah hat1 rakyat Malaysia dan akan terus dikenang begitu. Al-Fatihah,” tulis Nina.

Antara lain perk0ngsian mengenai kemurahan hat1 Adibah Noor.

“Yup, beliau retweet (tentang b1snes) tanpa saya minta. T4k sempat dia nak rasa kek saya,” kata AE yang menju4l kek dan manisan semasa P KP.

“Dalam masa dua minit menghubvnginya, beliau segera memb4ntu. Saya akan sentiasa mengingati kemurahan hatinya. Inna lillahi wa inna ilahi raji’un. Kita adalah m1lik Tuhan dan kepada Tuhan kita kembali,” tulis Faiz Fadzil.

Faiz turut berk0ngsi tangkap layar mesej Adibah yang menderm4 bagi membantu penduduk Pr0jek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Pantai yang terkesan akibat Per1ntah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PK PD) pada tahun lalu.

Bukan Senang Nak Sembunyikan S4kit

“Terkejvt juga tadi apabila melihat ada berita kem4tian selebr1ti versatil bernama Adibah Noor, terus saya buat carian “Adibah Noor” tetapi suggesti0n keluar bersekali perkataan “meningg4l”

“Terus saya sebutkan innal1llahi wa inna ilaihi raji’un. Albaqa’ lillah.

“Saya tah4n jari daripada menulis, sebab pada mulanya saya rasa t4k perlu nak share berita ni.

“Tetapi apabila baca berita bah4wa penyak1tnya sudah lama diketahui dan arw4h ada berk0ngsi penyak1tnya dengan beberapa rakan artis termasuk Ani Mayuni yang telah berjanji merahs1akan keadaannya, saya terdetik untuk share.

“Bukan apa, bukan mudah sese0rang yang sak1t untuk tidak berk0ngsi perihal kesak1tannya. 0rang biasa ke, artis ke, pemimpin masyarakat ke, bukan mudah nak mendiamkan diri.

“Arw4h Adibah Noor menyembunyikannya, arw4h ju4l rumah 0rang mengata dia artis tak laku, macam-macam orang kutvk. Rupa-rupanya arw4h sedang bert4rung mel4wan penyak1t. Allahu.

“Dan bukan mudah se0rang rakan yang tahu keadaan kes1hatan rakannya untuk berahs1a dan tidak berk0ngsi apa yang diketahuinya itu daripada orang lain. Susah.

“Ani Mayuni dan rakan-rakan lain telah menjaga amanah rahs1a itu sebaiknya, sehingga satu masa di mana rahs1a itu tidak lagi rahs1a dan boleh diberitahu.

“Selain hikmah mengingati kem4tian, ini juga memberi hikmah pr1vasi, persahabatan dan pelbagai lagi. Sama-sama kita muhasabah diri.

“Betullah tek4an beberapa 0rang dalam kalangan saya ni, fot0 yang v1ral menunjukkan arw4h Adibah Noor yang kurvs itu t1dak kelihatan n0rmal. Akhirnya terjawab hari ini. Sesungguhnya Allah Maha Merancang dan sama-samalah kita d0akan Allah 4mpunkan d0sa-d0sa arw4h sebagaimana kita mahu Allah meng4mpunkan semua d0sa kita apabila kita m4ti nanti. Aameen.

“Saya ‘mengenali’ arw4h Adibah Noor melalui iklan-iklan terutamanya babak 1klan dalam air pasal bu4ya atau apa entah. Yang pasti, iklan-iklan. Dan juga semestinya lagu Terlalu Ist1mewa yang mengisahkan kem4tian arw4h adik Nurul Huda Abdul Ghani, se0rang kanak-kanak perempuan yang dir0g0l dan dibunvh dalam satu k3s jen4yah yang diheb0hkan pada awal tahun 2004.

kred1t: FB Syahr Musafir Sabtu 18/06/2022

jen4zah Adibah Noor sel4mat disem4dikan dengan diiringi ratusan rakan dan penggiat seni

SUASANA p1lu menyelubungi perjalanan terakh1r Allahy4rham penyanyi Adibah Noor yang selam4t dikebum1kan di Tanah Perkubvran Islam Taman Keramat Permai, Kuala Lumpur kira-kira pukul 11.30 pagi, Ahad.

jen4zah terlebih dahulu dibawa dari rumah keluarganya di Taman Keramat ke Masjid Al-Ansar sekitar pukul 9 pagi, Ahad.

Bapa kepada arw4h iaitu Haji Omar juga berkesempatan masuk ke bilik pengurusan jen4zah untuk menatap wajah anaknya buat kali terakh1r.

Remy antara yang turut memb4ntu dalam pr0ses pengebum1an jen4zah Adibah Noor.

Adibah Noor, 52, disahkan meningg4l dun1a sekitar pukul 7.40 malam, Sabtu di sebuah pusat perub4tan di Kuala Lumpur selepas mengalami ses4k naf4s.

Allahy4rham sudah lama mengh1dap k4nser 0vari, namun perkara itu dirahs1akan daripada pengetahuan umum.

Kelihatan lebih 100 orang termasuk rakan artis dan pengg1at seni hiburan tanah air hadir memberi pengh0rmatan terakhir mereka.

Antara rakan artis yang kel1hatan ialah Remy Ishak, Linda Onn, Datuk M Nasir, Kudsia Kahar, Ziana Zain dan adiknya Anuar Zain, Suki Łów dan Nikki Palikat.

Lebih 100 0rang termasuk rakan selebr1ti hadir di pengebum1an Allahy4rham Adibah Noor.

Sem0ga r0h Allahy4rham dicucuri rahmat dan di tempatkan bersama 0rang beriman. Al Fatihah

Terdahulu, Adibah Noor, 52, menghembvskan naf4s terakhir sekitar pukul 7.40 malam, Sabtu di sebuah pusat perub4tan di Kuala Lumpur selepas mengalami ses4k naf4s.

kredit: mstar

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment