“Saya tak tahu. Dia tidak beritahu waIaupun saya ayahnya”- M0h0n d0a yang baik buat anak

Kuala Lumpur: jen4zah Allahy4rham penyanyi Adibah Noor, 52, selam4t dikebum1kan di Tanah Perkubvran Islam Taman Keramat, di sini, jam 11.30 pagi, hari ini.

Bapa Allahy4rham, Mohd Omar Zainal Abidin, 89, ketika ditemui selepas selesai pengurusan jen4zah berkata, dia t1dak mengetahui anaknya mengh1dap peny4kit k4nser 0vari tahap empat.

“Saya tak tahu. Dia t1dak beritahu walaupun saya ayahnya. Saya pergi h0spital pun dia t1dak beritahu. Tapi kalau Tuhan nak ambil, Dia ambil juga.

“Itu anak saya n0mbor tiga. Dia se0rang yang taat dan pemurah. Kalau orang lain nak kata dia kedekvt, terpulanglah. Bagi saya dia 0kay, semuanya okay.

“Saya t1ada apa nak cerita, tiada apa yang nak dipanjangkan. Moh0n doakan yang baik-baik buat anak saya,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, Allahy4rham juga bukan jenis yang suka menyus4hkan walaupun ahli keluarga sendiri.

“Ramai tak tahu dia sak1t. Saya pun lambat juga diberitahu. Anak-anak saya semua macam tu. Dia hanya cakap sak1t bahagian pervt.

“Dia masuk h0spital pun dia tak cakap. Dia memang jenis tak nak menyus4hkan orang,” katanya.

Terdahulu, jen4zah arwh dimandi dan disemb4hyangkan di Masjid Al-Ansar, Taman Keramat, di sini, sekitar jam 9 pagi.

Bapa arw4h juga berkesempatan masuk ke bilik pengurusan jen4zah untuk menatap wajah anaknya buat kali terakh1r. Malah dia turut ke tanah perkubvran untuk mengebum1kan anaknya dan memberikan pengh0rmatan terakhir.

Selain itu kelihatan lebih 100 orang termasuk rakan artis dan penggiat seni hiburan tanah air hadir memberi pengh0rmatan terakhir. Antaranya seperti Datuk Afdlin Shauki, Nikki Palikat, Suki, Remy Ishak, Nadiya Nissa, Ruzana Ibrahim, Liza Abdullah, Anuar Zain, Ziana Zain, Nadiya Nissa, Ruzana Ibrahim, Sharifah Amani, Saiful Apek, Linda Onn dan ramai lagi.

Adibah atau nama sebenarnya, Adibah Noor Mohd Omar menghembvskan naf4s terakhir di H0spital Gleneagles dipercayai akibat peny4kit k4nser 0vari tahap empat, semalam.

Sumber: Harian Metro

Dia masukkan du1t katanya sebagai…” – Biaya umrah sahabat, keba1kan Adibah Noor dibawa ke syurrga

ADIBAH Noor men1ngg4l dun1a. Begitu, platf0rm laman sos1al menjadi trend1ng dan khabar disampai panjangkan dari kiriman WhatsApp ke WhatsApp.

“Betul ke?”, “Adibah Noor men1ngg4l?”, begitu pertanyaan yang mengejvtkan datang bertali arus bukan sahaja dalam kalangan karyawan seni dan med1a massa, tetapi juga seluruh rakyat Malaysia, apatah lagi penggemar penyanyi, pelak0n dan hos yang serba versatil ini.

Akhirnya khabar yang sangat mengejvtkan itu menyapa kita semua dengan penuh duk4 cita.

Adibah Noor Mohamed Omar atau cukup terken4l dalam kalangan peminatnya sebagai watak Kak Yam men1ngg4l dun1a.

Ya bintang yang pernah membuatkan kita tersenyum send1ri dan ketawa besar lewat persembahan lak0nannya dalam filem “Gubra” atau “Sepet”, juga “Mukhsin” atau “Buli Balik” serta guru di siri pelajaran “0h My English!” ini sudah dijemput Ilahi.

Bek4s peserta Gegar Vaganza 2021 itu pulang pada usia 51 tahun di H0spital Gleneagles pukul 7.40 malam selepas bert4rung sekian lama dengan penyak1t yang disembunyikannya daripada pengetahuan umum, k4nser 0vari.

Khabar berpulangnya Adibah ke negeri ab4di pertama kali disampaikan 0leh isteri Datuk AC Mizal, Datin Emylia sebelum pelaku seni yang sangat akrab dalam perju4ngan karier mereka, Afdlin Shauki mengesahkan khabar duk4 itu kepada rakan media.

Namun bertahun-tahun lamanya, kepada keluarga dan sahabat rapatnya, masih, pem1lik dua album iaitu “Terlalu Istimewa” (2005) dan “Teman” (2010) ini mahu penyak1tnya itu kekal menjadi rahs1a.

K4nser 0vari yang dih1dapi pelantun “Terlalu Istimewa” ini sudah kr1tikal, di tahap keempat. Malah beliau berada dalam fasa melakukan kim0terapi bagi mengub4ti penyak1t k4nser ini.

“Ya, kami sudah lama tahu (beliau mengh1dap k4nser) tapi memegang janji,” ujar pengurus Misha Omar, Mimie Omar penuh kesed1han terhadap Allahy4rham kepada Gempak.

Duit untuk umrah

Se0rang lagi sahabat yang juga penulis lirik lagu Adibah, “Bahasa Rindu”, Opie Sofea, dia mengenang bek4s guru bahasa Inggeris yang lahir di Kuala Lumpur ini sebagai figura yang sangat derm4wan dan bertimbang rasa.

Menurut Opie, Adibah menjadi penyel4mat kepadanya apabila mencukupkan t4bungannya mahu ke tanah Suci menunaikan umrah lebih 13 tahun lalu dengan memasukkan du1t ke akaun banknya.

“Beliau masukkan duit katanya sebagai bay4ran untuk tulis lirik lagu ‘Bahasa Rindu’. Dan duit itu saya gunakan untuk menuna1kan umrah,” kenang Opie kepada Gempak.

Kurvs

Ir0ni juga, baru 10 hari lalu beliau mengemas kini ak4un Instagramnya dengan sekeping foto yang memperlihatkan perubahan f1zikal yang gemp4l menjadi kurus.

Kepada semua yang bertanya mengenai kes1hatan dan ‘rahs1a kurvs’, Adibah masih kent4l dan berj1wa besar memaklumkan: “Makan enam sudu sehari”.

Tanpa kita semua ketahui, apakah yang dimaksudkan beliau dengan ‘makan enam sudu sehari’ sebagai kesan sak1t kepada penyak1t yang sudah t1dak dapat disel4matkan lagi.

Atau ‘enam sudu sehari’ kerana hanya itu yang mampu ditel4n selepas melewati sesi kim0terapi yang amat menyak1tkan diri.

Atau beliau memang benar-benar dalam fasa menurvnkan berat badan atas apapun al4san; yang sebenarnya betapa hebat se0rang Adibah Noor masih mahu khalayak melihat beliau dalam keadaan s1hat dan baik baik sahaja bersama senyum lebar dan keramahannya.

Misha Omar menang1s

Misha Omar yang merupakan rakan seperju4ngan dan sangat akrab dengan Allahy4rham termasuk Deejay ERA dan penyanyi Dina serta penyanyi seni0r Salamiah Hassan, hanya mampu menah4n sed1h di dada.

“Di awal k1mo, beliau sudah tidak lalu makan,” begitu ungkap Misha dalam tang1san.

Di hujung hay4tnya, Adibah Noor masih berusaha membuat 0rang lain bahagia dan memberi semangat kepada dirinya, ‘aku baik baik sahaja’. Meski berusaha, sebagai manusia, kita semua adalah m1lik yang Esa.

Seperti janjiNya, diambil kembali kita dalam keadaan yang di1nginkanNya.

Begitulah akh1r perjalanan hidup seorang Adibah Noor. Canda, tawa, kecer1aan dan keramahannya menyapa sesiapa yang ditemui sama ada secara sp0ntan atau lewat temujanji, semuanya usai sudah.

Ia hanya tinggal kenangan yang harum buat semua yang pernah mengenali j1wa bersih dan keper1badian ceria seorang wanita hebat seperti beliau.

Sem0ga segala kebaikan dan amal yang ditinggalkan berbau harum buat k1ta semua. Dan salam takz1ah buat seluruh keluarga Allahy4rham Adibah Noor.

Buat industri hiburan tempatan, bertuahlah kerana pernah mempunyai permata yang sangat berh4rga seperti Adibah Noor sekaligus menjadi tanda ar4s dalam dunia glam0r, rupa paras bukan segalanya, tetapi sikap membumi, bakat dan kep1ntaran akan selalu membuat seseorang itu ‘hidup’ biar telah pergi men1ngg4lkan kita semua.

Al Fatihah.

Sumber: Awani

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa LIKE, KOMEN Dan SHARE Ya.

Terima Kasih.

PERHATIAN : Pihak Kami t1dak akan bertanggungjawab langsung ke atas k0men-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini.

Pihak kami juga t1dak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment