“K0ngsi pengalaman skema zaman sek0lah” – lni Pesanan Nad Zainal Buat Pelajar Lepasan SPM

Baru-baru 1ni semua sedia maklum mengenai pengumumam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia bag1 tahun 2021. Jika lihat di media sos1al, ramai yang menunjukkan keputusan yang cemerlang untuk dik0ngsikan kepada umum.

2.54 Peratus memper0leh Semua A

Menurut BH Online, seramai 9,696 atau 2.54 peratus daripada 407,097 calon yang menduduki peper1ksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 memper0leh keputusan semua A.

Ketua Pengarah Pendidikan, Nor Zamani menjelaskan, n1lai GPN lebih rendah menunjukkan pencapaian cal0n yang lebih baik, namun kementerian t1dak membuat perbandingan kerana setiap cal0n mempunyai kekuatan masing-masing.

Nad Zainal K0ngsi Zaman Belajar

via Inst4gram Nad Zainal

Keputusan yang diumumkan tersebut telah menar1k perhatian ramai net1zen termasuklah gol0ngan artis. Antaranya Nad Zainal yang berk0ngsikan kepada peminat mengenai zaman belajarnya dahulu.

Melihat kepada perk0ngsiannya di Instagram, Nad menunjukkan gambarnya ketika zaman belajar berkacamata dan memegang tiga ek0r kucing bersamanya.

A Sentiasa Dalam Geng4man

Apa yang dik0ngsikan Nad, dia menyatakan bahawa dirinya sebelum ini merupakan gad1s skema  yang hanya membaca buku dan majalah yang berunsurkan ilm1ah sahaja. Malah dia juga merupakan pelajar yang t1dak pernah lari dari mendapat A dalam setiap mata pelajaran.

K0ngsinya lagi, semenjak berumur 16 tahun, dia menjadi kurang b1jak dalam akademik dan t1dak mendapat kesemua A dalam SPM.

Bukan Kej4r A Semata

via Instagram Nad Zainal

Tulisnya, selepas SPM, dia mula sed4r bahawa Industri Seni merupakan bidang yang sesuai dengannya walaupun t1ada seorang di dalam keluarganya yang berdar4h seni.

Jadi pesannya, dia menyeru kepada adik-adik lepasan SPM untuk mencari m1nat dan mengali kelebihan yang ada pada diri sendiri. Tambahnya lagi, t1dak semestinya t1dak banyak A t1dak menjadi manusia kerana banyak lagi bidang dan kemahiran yang b0leh dituntut.

Sumber : Murai

Leave a Comment