Anak sampai k4mpung jam 3 pagi, pukvl 7 pagi bapa diam-diam masuk dapur… rupa-rupanya t4k sabar nak ‘ber4ksi’ masak lauk special

BERBULAN lamanya t1dak bersua muka gara-gara Per1ntah Kawalan Pergerakan (PK P), sudah pasti kepulangan anak-anak ke kampung halaman ditunggu-tunggu oleh ibu bapa.

Disebabkan terlalu gembira menyambut kepulangan anak cucu, awal-awal lagi mak ayah sudah bersiap sedia dengan pelbagai jenis masakan, buah-buahan atau makanan untuk dijamu.

Begitu juga kisahnya dengan wanita ini, yang mana si bapa begitu bersemangat menyediakan hidangan dari air tangannya sendiri.

Menerusi vide0 yang dikongsikan di aplikasi TikT0k, kelihatan bapanya yang sudah lanjut usia masih lincah beraksi di dapur.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, wanita itu yang mahu dikenali sebagai Gee Mat Hesa berkata vide0 tersebut dirak4m ketika dia bersama keluarga pulang ke kampung halaman yang terletak di Kampung Relang, Batu Kurau, Perak, pada Selasa lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Dah lapan bulan saya tidak balik kampung. Saya dan keluarga pulang agak lewat s1kit, iaitu selepas dua minggu ker4jaan benarkan pergerakan rent4s negeri. Sebelum itu, ada adik beradik lain yang dah jenguk mak ayah.

“Sebelum balik kampung, sempat saya pergi Kuala Selang0r dulu nak bel1 ikan segar untuk dibawa pulang. Kami sampai kampung kira-kira pukul 3 pagi. Masa tu ayah dan ibu sanggup tunggu. Mereka ambil dan simpan ikan-ikan yang kami bawa.

“Es0knya selepas Subuh, pukul 7 pagi nampak ayah dah masuk dapur. Saya tanya nak buat apa, dia jawab nak masak lauk. Punyalah awal! Ayah dah pl4n nak masak bawal tiga rasa. Sambil tu, saya rek0d sebab nak share dekat WhatsApp grup famili.

ayah baru 2

Gee bersama keluarganya pulang ke kampung untuk menjenguk ibu bapa selepas lapan bulan ‘terp1sah’.

“Terfikir nak muat naik di TikT0k juga untuk abadikan kenangan. Petang tu saya ke bandar sebab line di kampung kurang el0k. Saya tak tahu pun tiba-tiba masuk FYP (For Y0u Page) sebab memang t4k dapat nak check. Kakak yang beritahu,” kata wanita berusia 35 tahun ini.

Senang disapa sebagai Gee, wanita ini berkata bapanya, Mat Hesa Mat, 71, sememangnya pandai memasak sejak muda dan pernah bekerja sebagai tukang masak.

“Ayah memang suka masak dan pandai masak. Dari kami adik beradik kecil lagi, ayah rajin bab-bab dapur ni. Mak cerita, masa mak dalam pant4ng dulu, ayah la masak.

“Juadah yang memang jadi ‘s1gnature’ ayah adalah sup tul4ng, mi bandung, mi hailam dan gulai. Semuanya dia guna resipi sendiri.

“Mak memang masak juga tapi bila sesekali ayah beraks1 di dapur, memang ‘terangkat’. Kalau raya, wajib kami request sup tul4ng air tangan ayah,” ujar Gee yang merupakan anak ketujuh daripada lapan adik beradik.

Tinggal dan mencari rezeki di Klang, Selangor, Gee berkata dia mengambil cuti selama seminggu untuk menghabiskan masa di kampung bersama kedua-dua orang tuanya.

Ujarnya, setiap waktu sepanjang berada di kampung benar-benar dimanfaatkan untuk melepaskan kerinduan terhadap ibu bapa.

“Antara aktiviti di kampung, saya bawa anak-anak memanc1ng ikan bersama datuk dan nenek mereka. Dekat sini banyak tempat boleh memancing seperti sungai atau bendang.

“Boleh kata setiap hari kami pergi memancing. Ada juga masanya ayah ajak pergi jalan… memang kami pergi sebab nak kecew4kan tu tak sanggup. Ajaklah pergi mana pun, mesti pergi je. Inilah masanya nak habiskan masa dengan mereka,” kata ibu kepada lima cahaya mata yang menjalanan b1snes sendiri ini.

Terharu dengan sambutan daripada netizen sehingga videonya meraih lebih daripada 178,000 jumlah tontonan, Gee meluahkan rasa gembira kerana secara tidak langsung vide0 tersebut sedikit sebanyak menghantar mesej p0sit1f kepada penonton.

ayah baru 1

Gee merupakan anak ketujuh daripada lapan adik beradik.

“Ayah pun se0lah-0lah tak percaya videonya v1ral. Saya janji kalau dapat 100,000 view, saya akan k0ngsi video ayah masak ikan jenahak pulak. Jadi kami kotakan janji dan nanti saya share vide0 ayah masak singgang ikan sungai dengan jenahak bakar.

“Netizen lebih suka video kisah ibu bapa sebab sangat t0uching lebih-lebih lagi apabila baru boleh merent4s balik kampung.

“Bagi yang masih ada ibu ayah, bahagiakan mereka. Balas jasa mereka selagi ny4wa kita ada, selagi ada umur. W4ng ringgit tak dapat bel1 kasih sayang sebaliknya mereka lebih suka masa bersama anak-anak,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment