Lelaki ini 3 hari tidur dalam van uzvr demi habiskan dana 0rang ramai, sendirian memandu dari Ip0h hantar sumbangan untuk m4ngsa banjir

RAMAI rakyat Malaysia masih terkes4n dengan banj1r yang berlaku baru-baru ini.

Lebih mengharukan apabila ramai antara kita tidak putvs-putvs menghulurkan b4ntuan buat mereka yang terjejas dek traged1 yang melanda.

Tidak terkecuali pemuda ini yang menggunakan van uzvr miliknya untuk membuat penghantaran b4ntuan banjir secara percuma di kawasan terjejas.

Menurut Muhammad Shuhur Azizuddin, 33, dia amat bersimpati dengan nasib yang menimpa m4ngsa banjir dan mahu memberi sumbangan tetapi meng4kui dia secara per1badi tidak mampu untuk menyumbangkan wang.

Mesra disapa Shuhur, pemuda ini kemudian mengambil inisiatif untuk menghebahkan hasrat membantu m4ngsa melalui ihsan dan b4ntuan netizen di akaun media sos1al miliknya.

Antara agihan barangan yang dimasukkan ke dalam van untuk m4ngsa banjir.

“Saya ada buat satu posting di akaun Faceb00k, siapa mahu berikan sumbangan saya boleh tolong hantarkan guna van terus kepada m4ngsa-m4ngsa.

“Alhamdulillah, ramai yang mesej saya secara pers0nal cakap nak bagi b4ntuan dalam bentuk duit tapi saya menolak kerana t4kut untuk memegang amanah berat sedemikian.

“Keesokan harinya, ada seorang kawan saya yang terkesan dengan banjir berada di Hulu Langat beritahu jenis b4ntuan yang diperlukan. Dia bagi senarai barang apa yang dia nak guna,” ujarnya.

Orang ramai turut b4ntu dalam memberi sumbangan.

Bercerita lanjut kepada mStar, Shuhur berkata dia pada mulanya langsung tidak mended4hkan nombor ak4un bank miliknya kerana nekad hanya membantu menghantar barangan sumbangan orang ramai.

Namun setelah mendapati terlalu ramai yang mahu berikan sumbangan berbentuk w4ng, Shuhur terpaksa menerimanya sehingga ada yang memberi duit p0ket dan duit minyak untuk van yang digunakan.

Gambar van yang digunakan Shuhur dalam misi b4ntuan m4ngsa banjir.

Jumlah kutipan wang terkumpul pada ketika itu melebihi RM4,000 berserta barang sumbangan orang ramai yang dibawa kepada m4ngsa banjir kawasan Sri Nanding di Hulu Langat, Selangor.

“Antara sumbangan yang saya utamakan seperti syampu, sabun mandian, tuala wanita, bantal, alatan mencuci juga makanan.

“Disebabkan dana terkumpul masih berbaki, saya habiskan duit tersebut dengan meneruskan b4ntuan keesokan harinya jadi saya bermalam di Selangor. Saya agihkan semua b4ntuan kemudian saya kosongkan van untuk tidur dalam tu.

Shuhur bermalam di dalam van miliknya.

“Sus4h juga masa tu saya nak habiskan baki kutipan tu sebab bekalan barangan banyak sudah habis dib0rong oleh p1hak lain yang mungkin juga memb4ntu m4ngsa banjir ketika itu.

“Tiga hari juga saya di Selangor menghabiskan dana. Duit p0ket saya pun pada ketika itu hanya cukup sekadar duit minyak dan t0l sahaja.

“Van saya pada ketika itu pun bukan dalam keadaan baik, kadang-kadang 0verflow sampai saya terpaksa ambil masa untuk menghidupkannya, maklumlah van saya ni dari tahun 90-an dan dah uzvr,” ujarnya.

Antara bukti pembel1an yang dibuat oleh Shuhur setelah menerima dan4 daripada netizen.

Anak jati Ipoh, Perak ini berkata dia mengambil upah memot0ng rumput dan berkebun di sekitar kawasan Perak selain turut mengusahakan pern1agaan madu kelulut di belakang rumahnya demi kelangsungan hidup.

Dia turut mempunyai ak4un YouTube di mana dia berk0ngsi segala cerita perjalanan serta proses dalam m1si membantu m4ngsa-m4ngsa banjir ini.

Bagi Shuhur, dia sememangnya tidak mampu memberi b4ntuan dalam bentuk wang ringgit selain masa dan tenaganya, tetapi berkat kesungguhannya dalam membantu m4ngsa banjir segala urusan dipermudahkan oleh-Nya untuk menjadi perantara orang lain yang mahu menyumbang b4ntuan.

Kisah mengenai Shuhur tular di media sos1al selepas dia sanggup datang dari Perak ke Selangor dengan hanya menaiki van uzvrnya bagi membantu m4ngsa banjir di sekitar Selangor baru-baru ini.

Sumber : mStar

Leave a Comment