Tukang cat tak l0kek ilmu, k0ngsi kisah rasa b0san bertukar rezeki ketika PK P… Mulanya dapat pr0jek helmet, kemudian mural rumah kampung bawa tuah!

TUAH ayam nampak di kaki, tuah manusia s1apa tahu.

Peribahasa berkenaan sesuai sekali menggambarkan ‘tuah’ se0rang tukang cat atau ‘air brush painter’ dari Terengganu ini apabila hasil karyanya ‘meletvp’ di media s0sial, baru-baru ini.

Siapa sangka, lukisan mural di dinding kedainya yang bertemakan rumah kayu seperti zaman dahulu menjadikan dirinya semakin dikenali sehingga ramai pelanggan termasuk dari luar Terengganu yang ingin mendapatkan kh1dmatnya.

Menurut Mohd Rozamil Mohd Yat1m atau lebih dikenali sebagai Zameer Pentbrush, mural tersebut dihasilkan ketika ker4jaan melaksanakan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PK P), Jun lalu.

“Idea itu timbul masa negara kita l0ckd0wn Jun lalu. Disebabkan kedai pun tak boleh buka, nak pergi ke mana-mana pun tak boleh jadi b0san, saya saja lukis mural dekat dinding kedai sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya ketengahkan tema rumah kayu seperti zaman dahulu sebab nak mengimbau mem0ri masa kecil-kecil dulu… suasana di desa. Hanya baru-baru ini saya muat naik dekat TikT0k. Niatnya saja-saja nak k0ngsi tapi tak sangka v1ral.

“Dalam masa 12 jam saja views dah mencecah sehingga sejut4 tont0nan,” kata lelaki berusia 36 tahun ini.

Menurutnya, mural tersebut dihasilkan dalam temp0h kira-kira seminggu sahaja sambil dib4ntu oleh isteri dan dua anak kecilnya.

dinding kedai

Dinding kedai milik Mohd Rozamil yang dilukis mural berk0nsepkan rumah kampung.

“Untuk mural tersebut, saya hanya guna cat rumah. Cuma teknik saja menggunakan tekn1k lukisan. Tapi saya tak ada buat lakaran pun. Hanya teng0k di G00gle untuk dapatkan ilham dan semuanya disimpan dalam kepala.

“Selepas siap, kedai saya jadi tumpuan penduduk tempatan. Pengantin pun buat photosh00t dekat kedai sebab mereka tak boleh ke mana-mana. Tak sangka, sebuah stesen televisyen tempatan iaitu TV9 pun datang buat liputan.

dinding anak

Keseluruhan pr0ses melukis mural mengambil masa kira-kira seminggu sambil dibantu anak dan isteri.

“Ketika itu, ada penduduk tempatan minta saya buat mural di dinding rumah mereka juga,” ujarnya yang menetap di Kampung Raja, Chendering, Terengganu.

Bercerita lebih lanjut, M0hd Rozamil berkata dia hanya mempunyai kelulusan dalam bidang seni sehingga peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan tidak pernah mengambil kursus dalam bidang tersebut di peringkat lebih tinggi.

“Saya ambil subjek Pendidikan Seni Visual masa SPM. Lepas tamat sekolah, saya tak ada pendidikan f0rmal dalam bidang seni di universiti. Hanya belajar sendiri. Saya mula main c0nteng mural pada 2002. Ketika itu saya terlibat siapkan projek mural sekolah.

port ootd

Menjadi l0kasi tumpuan penduduk setempat untuk merakamkan gambar.

“Kemudian dah lama juga t4k buat mural. Bermula 2005, saya berkecimpung sebagai ‘airbrush pa1nter’ sepenuh masa sehingga sekarang. Saya banyak mengecat motor, kereta dan topi keledar.

“Kiranya mural yang saya buat ni saja-saja sebab nak asah bakat sebab dah lama tinggal… t4kut terlupa. Di samping itu saja nak hilangkan keb0sanan sepanjang tempoh PK P,” kata bapa kepada dua anak berusia 10 tahun dan lapan tahun ini.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r, Mohd Rozamil melu4hkan rasa bersyukur dan menganggap apa yang berlaku adalah rezeki buat keluarganya.

“Alhamdulillah ramai yang suka. Saya anggap ini rezeki keluarga. Tahun lalu ketika PK P, saya terlibat dengan pr0jek helmet. Pihak KY T Helmet teng0k rekaan saya yang bertemakan fr0ntliner dan mereka hubungi saya untuk keluarkan 10,000 t0pi keledar dengan design tesebut.

dinding customer

Rumah penduduk setempat yang menggunakan khidmat Mohd Rozamil.

“PK P kali ini pula, dapat banyak tempahan selepas mural ini v1ral. Setakat ini 4 buah rumah sekitar Terengganu saya siapkan mural… semuanya nak tema sama iaitu suasana kampung.

“Selain itu dapat tempahan dari Melaka dan Selangor yang minta buat mural untuk chalet dan juga kedai. InsyaAllah saya cuba, kena ikut jadual kerja dan kelapangan masa.

helmet

Rekaan Mohd Rozamil diabadikan pada t0pi keledar.

“Ada juga yang DM minta saya k0ngsi ilmu. Saya sebenarnya selalu buat live dekat TikT0k. Masa itulah orang tanya, saya jawab. Saya k0ngsi pasal barang-barang, skill dan apa sahaja. Tak sembunyi apa pun. Siapa yang nak datang belajar, mari saja. Tak ada hal,” katanya lagi.

Sehingga kini vide0 mural yang dik0ngsi Mohd Rozamil meraih melebihi 2.2 jut4 jumlah tont0nan di aplikasi TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment